Americkému Hasbru stoupl zisk, doma ale světová hračkářská trojka ztrácí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: worldofmonopoly. com

Společnosti Hasbro, světové trojce v produkci hraček, stoupl zisk ve třetím čtvrtletí o 17 procent na 193 milionů dolarů (cca 3,8 miliardy korun). K lepším výsledkům jí pomohla silná poptávka v zámoří a celkové čtvrtletní tržby překonaly odhady. Na domácím trhu a v Kanadě ale firma ztrácela.

Společnost měla nejlepší výsledky v kategorii hraček pro dívky, kde se dařilo především úspěšné značce My Little Pony. Růst tržeb zaznamenala i u her. Firmě patří například hra Monopoly. Příjmy v sekci hraček pro chlapce ale klesly.

Tržby od července do září stouply o dvě procenta na 1,37 miliardy dolarů. Překonaly tak odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters počítali s tržbami 1,34 miliardy dolarů. V mezinárodní divizi odbyt vzrostl o 11 procent. Naopak na domovském trhu a v Kanadě se tržby snížily o pět procent.

Výkonný ředitel Brian Goldner v prohlášení uvedl, že z hlediska spotřebitele firma v rozvinutých ekonomikách funguje v „náročném“ prostředí“.

Výrobci hraček se v této době chystají na období svátků, které mohou mít na celkových ročních tržbách i poloviční podíl. Čtvrtletní hospodářské výsledky před několika dny zveřejnil největší světový výrobce hraček Mattel. Díky prodeji panenek mu stoupl čistý zisk o 16 procent.