Anglické kluby čeká příchod čínského kapitálu, tvrdí analytici

**Newcastle United** 36 milionů liber

**Newcastle United** 36 milionů liber Zdroj: CC BY SA 3.0: Martin Le Roy via Wikimedia Commons

**Liverpool** 60 milionů liber
**Burnley** 35 milionů liber
**Leicester City** 26 milionů liber
**Arsenal** 25 milionů liber
**Southampton** 15 milionů liber
10
Fotogalerie
Týmům anglické Premier League se po mnoha letech daří dosahovat pozitivních finančních výsledků. Fotbalové kluby se proto stávají čím dál zajímavější investicí. Podle analytiků změny majitelů přijdou do konce roku, očekává se hlavně příchod čínského kapitálu.

Kluby anglické nejvyšší soutěže byly do roku 2013 v kombinované ztrátě 14 let po sobě. Bodem obratu byly nové smlouvy na vysílací práva. V minulém tříletém období se celkový objem peněz od televizních společností zdvojnásobil na 5,5 miliardy liber (přibližně 192 miliard korun).

Kluby se v nadcházejících letech můžou těšit na ještě štědřejší finanční nadílku. V následujících třech sezónách si totiž kluby za sportovní přenosy rozdělí celkem 8,3 miliardy.

Nejziskovější týmy Premier League v sezóně 2014/2015:

Díky těmto dodatečným příjmům jsou anglické fotbalové týmy v posledních dvou letech před zdaněním v zisku. Ten v sezoně 2014/2015 dosáhl 121 milionů liber. Z dvaceti týmů bylo v černých číslech 14 manšaftů. Poradenská společnost Deloitte v příštím roce odhaduje zdvojnásobení celkového zisku všech klubů díky vyšším příjmům z vysílacích práv na miliardu liber.

„Po dvaceti letech vysokých tržeb a špatných konečných výsledků nastává ve financích Premier League nová éra,“ řekl listu Financial Times Dan Jones z poradenské společnosti Deloitte. „Týmy byly pro zahraniční investory vždycky atraktivní, kupovali je ale hlavně z emocionálních důvodů nebo kvůli prestiži. Se stabilními zisky ovšem budou představovat i životaschopné finanční aktivum.“

Očekává se zejména příchod Číňanů. Čínská společnost Recon Group už v květnu koupila birminghamský klub Aston Villa. Historický držitel několika titulů ovšem právě sestupuje a tak si Anglie bude muset na první čínský vstup do nejvyšší soutěže ještě počkat.

V Premier League se oproti ostatním evropským soutěžím točí zdaleka největší peníze. Pětka nejlépe vydělávajících anglických týmů vydělává dvojnásobek proti svým španělským protějškům. Ale očekává se, že po triumfu v Lize mistrů Real Madrid přeskočí Manchester United na pozici nejhodnotnějšího klubu světa.