Antimonopolní úřad: Penta smí rozšířit podnikání v Polsku

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: E15

Investiční skupina Penta je blíže k tomu opět posílit své podnikání v Polsku. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) posvětil transakci, při níž Penta a fond Eastbridge chtějí společně odkoupit dvě pětiny akcií polské maloobchodní společnosti Narodowy Fundusz Inwestycyjny Empik Media & Fashion (EM&F) z veřejného trhu.

Fúzi posuzoval antimonopolní úřad ve zkráceném, zjednodušeném řízení. „ÚOHS zjistil, že toto spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. ÚOHS fúzi posuzoval proto, neboť společnost NFI Empik působí i v České republice, a to v oblasti velkoobchodního a maloobchodního prodeje sportovního oblečení a vybavení a také distribuce parfémů. Úřad posuzoval pouze dopady fúze na trh v ČR. Penta však zdaleka není aktivní jen v investicích do maloobchodu.

Akvizice EM&F je zatím poslední plánovanou akvizici česko-slovenské investiční skupiny Penta Investments. Penta nabízí za zbylý podíl 410 milionů zlotých (asi 2,5 miliardy korun) a později by se mohla stát většinovým vlastníkem EM&F. Lucemburská Eastbridge je zakladatelem EM&F a má ve firmě 60 procent. Penta nabízí od 2. dubna do 6. května investorům odkoupení akcii EM&F po 9,85 zlotého ve srovnání s pondělní tržní cenou 9,35 zlotého. Cílem nabídky je stáhnout akcie firmy z varšavské burzy. Podle počtu akcií, které Penta v tendru získá, bude mít poté možnost převzít v polské firmě většinový podíl tím, že koupí od Eastbridge dalších až 13 procent akcií.

EM&F prodává mediální a zábavní produkty, oblečení, obuv, hračky, kosmetiku a jazykové kurzy. Působí v Polsku, Rusku, na Ukrajině, v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Německu a Turecku. Do skupiny patří mimo jiné Empik, přední prodejce knih v Polsku. Společnost má vedle vlastních značek i distribuční práva na světové značky jako Hugo Boss, GAP a Esprit.

Penta v Polsku koupila v roce 2007 přední tamní maloobchodní řetězec Žabka. Loni v únoru jej prodala fondu Mid Europa Partners a vydělala na tom podle činitelů skupiny přes 200 milionů eur.

Penta investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. Společnost působí v řadě zemí Evropy, nejvíce investičních projektů zatím uskutečnila v Česku, na Slovensku a v Polsku.