Aukční adrenalin

Aukční adrenalin

Aukční adrenalin Zdroj: PR

Fascinuje Vás svět umění? Rádi byste si pořídili zajímavý kousek, ale nevíte jak a kde ho získat? Ideální cestou k takovým úlovkům jsou aukce. Nebojte se jich!

Ač se může zdát, že účast v dražbě je složitá a časově náročná, jde spíše o předsudky. Oproti galeriím aukce nabízejí mnohem širší nabídku uměleckých předmětů co do rozsahu sortimentu, množství autorů, různých uměleckých směrů a stáří děl. Výhodou aukcí je také fakt, že většinou nabízejí díla „z druhé ruky“.

Díky tomu zde můžete nakoupit zcela unikátní kousky, které se na trh dostávají jen výjimečně. Třešničkou jsou pak adrenalin a neopakovatelná atmosféra. Na vlastní kůži je můžete okusit poslední květnovou sobotu na dražbě společnosti Dorotheum.

Atraktivní Venuše

Pravidelnou a exkluzivní lahůdkou aukcí Dorothea jsou díla Ladislava Sutnara, geniálního designéra a typografa. Zájem o tohoto autora, i coby malíře, v tuzemsku stále stoupá. Jeho Venuše s rafinovanými geometrickými křivkami mohli zájemci v Česku vidět poprvé v roce 2003 během velké retrospektivy v Jízdárně Pražského hradu, posléze v roce 2011 v pražském Rudolfinu.

Aukční adrenalinAukční adrenalin | PR

Naposledy Venuše zazářily na loňské expozici v Galerii města Plzně, kde byly vystaveny i tři Venuše ze stávající nabídky aukce. Všechny tři akryly pocházejí z majetku umělcova syna, žijícího v USA, a jsou působivou ukázkou autorova citu pro barvu a dokonalý tvar. Venuše z květnové nabídky startují na vyvolávací ceně 300 tisíc korun.

Aukční adrenalinAukční adrenalin | PR

Křehká krása papíru

Poválečné umění v aukci zastupuje jedna z nejvýraznějších postav české výtvarné scény 2. poloviny 20. století Adriena Šimotová. Její práce Bez názvu (1999) a Židle II (2004) jsou krásnou ukázkou autorčina poznávání nových výtvarných cest poté, co zanechala klasické malířské techniky a začala zpracovávat především papír a textil. Navenek jde o výsostně subtilní práce, které však v sobě ukrývají hluboké lidské poselství. Aktuálně nabízené práce na hedvábném papíře s použitím barevných pigmentů se začnou vyvolávat na částkách 180 a 140 tisíc korun.

Aukční adrenalinAukční adrenalin | PR

Venkovský humor

Výjimečnou položkou dražby je také rozměrné dílo českého malíře Josefa Lady Hon na návsi z roku 1942. Tato kolorovaná kresba se už jednou dostala pod kladívko – přesně před deseti lety se vydražila za 1,026 milionu korun. Figurálně a koloristicky bohaté dílo bylo v roce 2007 součástí velké autorovy výstavy v Obecním domě, o rok později se objevilo také ve výpravné Ladově monografii. Obraz zachycuje autorův oblíbený motiv venkovských pranic. Okouzluje svým humorem a dynamickou atmosférou. V aukci Dorothea se objeví s velmi zajímavou vyvolávací cenou 700 tisíc korun.

Aukční adrenalinAukční adrenalin | PR

Unikátnosti pro fajnšmekry

Aukční katalog obohacuje také pestrá škála starožitností. Zaujme například drobná bronzová plastika sedící bohyně Kuan-jin ze 17. století. Skutečnou raritu pak představuje kniha černé magie – Compendium Magiae od Ahnuchaboly z roku 1540. Drobná knížka, vázaná ve středověké pergamenové vazbě, obsahuje kolorované magické diagramy. Svazek vlastnil Josef Váchal.

Aukční adrenalinAukční adrenalin | PR

Aukce společnosti Dorotheum začne 28. května ve 14 hodin v pražském hotelu Marriott. Dražené předměty jsou vystaveny na předaukční výstavě v galerii Dorotheum na Ovocném trhu 2 v centru Prahy už od 21.května. Kompletní katalog je k dispozici na www.dorotheum.cz.