Babiš míří do fastfoodu: pod značkou Parky’s bude prodávat hot dogy

Test. Kostelecké uzeniny také na smíchovském nádraží v Praze zkouší, jak budou na přímý prodej vlastních uzenin reagovat zákazníci

Test. Kostelecké uzeniny také na smíchovském nádraží v Praze zkouší, jak budou na přímý prodej vlastních uzenin reagovat zákazníci Zdroj: Michael Tomes, E15

V létě otevřel majitel Agrofertu a politik Andrej Babiš na francouzském Azurovém pobřeží luxusní restauraci toužící po prestižní michelinské hvězdě. Nyní chtějí Babišovy Kostelecké uzeniny prorazit na opačné straně gurmánského spektra. Firma pod značkou Parky’s otevřela na třech vlakových nádražích stánky s rychlým občerstvením nabízející zejména hot dogy, tedy jídlo obsahující párky, jež jsou součástí i tradičního loga výrobce s devadesátiletou tradicí.

„V případě úspěšného vyhodnocení pilotní fáze uvažujeme o desítkách umístění v atraktivních lokalitách, kde je vysoký pohyb lidí, kterým se jídlo do ruky hodí,“ řekl deníku E15 generální ředitel Kosteleckých uzenin Jan Hanuš. „Můj osobní sen je udělat z Parky’s franšízu, která za několik let překročí hranice České republiky. Již dnes evidujeme mnoho žádostí o udělení franšízy,“ dodal.

Prostor na trhu vidí Hanuš proto, že segment fast foodů a rychlého občerstvení je stále na vzestupu. V Česku sice funguje několik řetězců nabízejících hamburgery či bagety a je zde i velké množství individuálních prodejců párků v rohlíku, síť s hot dogy tu ale podle něho chybí.

Výhodou je podle Hanuše i možnost přímého kontaktu s konečnými spotřebiteli bez jakéhokoli mezičlánku a vylepšení image firmy, zejména u mladší generace.

Finanční pomoc ztrátovým Kosteleckým uzeninám

Pokud by projekt uspěl, mohlo by to pomoci i finančně, neboť Kostelecké uzeniny se v předchozích letech potýkaly se stomilionovými ztrátami a vystřídalo se v nich několik šéfů – ostatně samotný Hanuš nastoupil do podniku teprve loni v březnu.

Kostelecké uzeninyKostelecké uzeniny | E15

Již v minulém roce se podařilo novému vedení snížit ztrátu na sto milionů korun, zatímco předloni to bylo více než třikrát tolik. Letos by měl být výsledek hospodaření ještě lepší.

Spolupráci vítají rovněž České dráhy, na jejichž nádražích v Praze na Smíchově, Kolíně a v Olomouci se nyní pojízdné stánky nacházejí. „V současnosti jde o časově omezenou spolupráci datovanou od 15. října do 15. ledna 2014 z důvodu testování projektu. Pro České dráhy představují tyto stánky příjmy za pronájem prostor a rozšíření nabídky služeb rychlého občerstvení cestujícím,“ zdůraznil mluvčí státního dopravce Petr Šťáhlavský.