Balíkové firmy hlásí rekordní Vánoce

Zásilkový obchod opouští středoevropské trhy

Zásilkový obchod opouští středoevropské trhy Zdroj: wikimedia.org

Chmurné vyhlídky evropských ekonomik zatím letos nebrzdí předvánoční nakupování. Jeho stále oblíbenější internetová varianta přitom zřejmě přihraje rekordní tržby doručovatelským firmám. „Česká pošta odbavuje v těchto dnech 130 tisíc obchodních balíků za den, meziročně je to o 30 procent více,“ řekl mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Téměř o pětinu se na poště zvýšil počet zásilek ze zahraničí. Růst táhne hlavně menší zboží, jako je drobná elektronika, rozměrných balíků z ciziny ubylo.

Libují si také další firmy a o předvánočním vytížení mluví jako o rekordním. „Už nyní vidíme nárůst přepravovaných zásilek o více než 15 procent ve srovnání s loňským rokem, a to nás největší nápor teprve čeká,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel TNT Express ČR Petr Zajíc. Letošním hitem jsou podle něj vedle malé elektroniky také hračky nebo domácí potřeby. Podle evropského šéfa DPD Johna Actona balíky letos plní v nebývalé míře i oblečení módních značek.

Mírné obavy z vývoje ekonomiky se ale přece jen v obsahu zásilek projevují. Lidé prý častěji dávají přednost levnějším značkám. Snižuje se také průměrná váha jedné zásilky, letos činí méně než dva kilogramy. „Přesto tohle pravděpodobně budou v Evropě rekordní Vánoce,“ podotkl Acton.

A zřejmě nejen v Evropě. Například podle odhadů společnosti FedEx projde její celosvětovou sítí mezi posledním týdnem listopadu a Vánoci více než 260 milionů zásilek. To je meziročně o 12 procent více. Údajům „balíkářů“ odpovídá i optimismus internetových obchodníků. Někteří, například e-shop Mall.cz, čekají až o třetinu vyšší tržby.