Bankovní karta od Airbnb umožňuje daňové úniky

Aplikace Airbnb

Aplikace Airbnb Zdroj: Profimedia.cz

Americký internetový zprostředkovatel Airbnb nabízí ubytovatelům možnost nechat si zasílat platby na předplacenou platební kartu vydanou na Gibraltaru. Umožňuje jim tak vyhnout se placení daní. Firma to potvrzuje a brání se, že jde o praxi běžnou v "mnoha světových firmách".

Ve Francii si většina pronajímatelů nechává platby za ubytování zasílat na své zdejší bankovní konto. Asi deset procent z nich se ale rozhodlo nechat si vystavit kartu vydávanou společností Payoneer. Peníze, které jim na ni Airbnb poukáže, si mohou v hotovosti vybrat v jakémkoli bankomatu, nebo jejím prostřednictvím platit v obchodech. Pro francouzské daňové úřady tyto peníze neexistují, a nemohou je tedy zdanit.

Airbnb potvrzuje, že tuto možnost svým pronajímatelům od roku 2014 nabízí, ale brání se, že jim jejich povinnost platit daně připomíná. Každoročně jim také zasílá přehled, kolik daní mají místním úřadům odvést.

Pařížská radnice zavedla k 1. prosinci povinnou registraci pro poskytovatele služeb na ubytovacích platformách. Podle Iana Brossata z pařížské radnice se jich k tomuto datu ale přihlásilo pouhých 9700, jen na webu Airbnb je přitom 65 tisíc nabídek ubytování ve francouzské metropoli a celkově jich je 100 tisíc.

Podle Brossata představují větší problém než pronajímatelé samy platformy. Nerespektují zákon, podle nějž musejí nově inzeráty, které nemají registrační číslo, mazat. Čekají prý na sankce, jaké bude obsahovat dekret, který by měl snad vyjít v lednu.

V Praze mají majitelé bytů, kteří je krátkodobě pronajímají, povinnost platit místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt 15 korun na osobu a den. Výtěžek si dělí magistrát a městská část. V českém hlavním městě se za 12 měsíců do letošního října ubytovalo 808 500 hostů. Nabízením krátkodobého ubytování si v metropoli přivydělává zhruba 7200 lidí.