Boj s metanolem: lihoviny dostanou nové kolky a rodný list

V různých částech Česka stále přibývají počty případů otravy alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol. (Foto ČTK)

V různých částech Česka stále přibývají počty případů otravy alkoholickými nápoji obsahujícími nebezpečný metanol. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Vláda pracuje na postupu, jak po zavedení dočasné prohibice znovu otevřít trh s tvrdým alkoholem. V prvním kroku uvolní prodej nové produkce lihovin, které budou mít laboratorně ověřený "rodný list" a na jeho základě budou opatřeny novým kolkem.

Vyhláška o kolcích bude hotova ve čtvrtek, uvedl premiér Petr Nečas s tím, že kolky státní tiskárna cenin připraví do konce příštího týdne. Šarže nyní uskladněných lihovin by měly být zkontrolovány a překolkovány.

„Musí být naší prioritou co nejrychlejší obnovení řádného trhu s lihovinami,“ prohlásil předseda vlády. Úplný zákaz prodeje platí v ČR od pátečního večera kvůli sérii otrav metylalkoholem, které si vyžádaly už přes dvě desítky obětí. Vláda, která bude o postupu diskutovat, se sejde dnes večer po jednání Poslanecké sněmovny.

Prohlášení o zdravotní bezúhonnosti produktu, které zavede mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, umožní podle Nečase vysledovat posun výrobku v distribučním řetězci až ke konečnému prodejci.

Každá konkrétní šarže lihových nápojů musí být jasně identifikována s konkrétní šarží lihu, ze kterého byl nápoj vyroben a která byla prověřena v akreditované laboratoři na přítomnost metylalkoholu a případných reziduí denaturačních činidel. Ty mohou ukázat, zda líh vznikl chemickým procesem z lihu denaturovaného.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska začne vyhláška o označování lahví s tvrdým alkoholem platit od příští středy. Projednána bude bez připomínkového řízení. Nové kolky by se ze Státní tiskárny cenin měly dostat k výrobcům během čtyř až pěti pracovních dní.

Pro seriózní výrobce a prodejce lihovin toto opatření v praxi neznamená nic nového, podotkl Nečas. „Je tam pouze nová ta sledovatelnost až ke konečnému spotřebiteli,“ dodal. Lihovina bez „rodného listu“ se stane lihovinou neznámého původu a bude muset být stažena z prodeje.

U nyní stažených lihovin, kterých je 21 až 22 milionů litrů, bude na základě vyhlášky ministerstva zdravotnictví také zpětně zjišťována šarže lihu, bude u ní vyžadováno vyšetření akreditovanou laboratoří na metylalkohol a nápojů identifikován celý distribuční řetěz. Teprve pak budou moci být lihoviny opatřeny novým kolkem a uvolněny do distribuce, vysvětlil předseda vlády.

Dlouhodobě vláda počítá s modernizací kolků, tak aby byly považovány za ceninu s ochrannými prvky. Takové kolky by byly dražší, než jsou ty v současnosti vydávané a vláda uvažuje, že by je vydávala proti platbě spotřební daně či s ohledem na malé výrobce alespoň její části, uvedl Nečas. Stanoven by také měl být splatný termín, do nějž by daň za lihoviny měla být zaplacena.

Stát také analyzuje práci celníků a inspekce v této věci, aby se lidé dozvěděli, zda úřady selhaly, uvedl předseda vlády. Nechce prý ale, aby se z analýz stal nástroj „politických strkanic“. Politici podle Nečase uvažují také o sjednocení dosud rozdrobených inspekčních agend.