Bontonfilm se po odchodu velkých studií propadl do ztráty

Vlk z Wall street, ilustrační foto

Vlk z Wall street, ilustrační foto Zdroj: Bontonfilm

Nový majitel distribuční společnosti Bontonfilm a její letitý šéf Martin Palán to nebude mít jednoduché. Loni v březnu firma ztratila práva na distribuci filmových novinek pěti velkých filmových studií Universal Pictures, 20th Century Fox, DreamWorks Animation a Paramount v tuzemských kinech. Výsledkem je, že se Bontonfilm z předloňského zisku 899 tisíc korun propadl do výrazné ztráty 76,4 milionu.

Tržby pak firmě loni klesly o 36 procent na 329 milionů korun. Bontonfilm tak zároveň loni přišel o pozici největší tuzemské kinodistribuční firmy.

„Ano, hlavním důvodem poklesu tržeb byl odchod major studií z naší kinodistribuční divize ke konkurenci,“ řekl deníku E15 Palán. „V průběhu roku se nám však podařilo se s touto ztrátou vyrovnat a přeorientovat kinodistribuční divizi čistě na nezávislé a lokální filmy. Úspěch jsme pak slavili ku příkladu se snímkem Vlk z Wall Street, který se zatím drží na špičce letos uvedených filmů,“ podotkl.

Co letos? Zásadní zvýšení tržeb

Na vylepšení hospodaření pracuje i letos, kdy v červnu Palán odkoupil Bontonfilm od mediální skupiny CME vlastníci v Česku zejména největší tuzemskou komerční televizi Nova. „V tomto roce neočekáváme zásadní zvýšení tržeb. Podařilo se nám ale eliminovat ztrátu a celkové hospodaření společnosti očekáváme ziskové,“ uvedl Palán. „Na náš výsledek má nyní největší vliv prodejnost filmových nosičů, která se zatím drží na stejné úrovni jako loni a do konce roku očekáváme mírný růst,“ dodal.

Bontonfilm byl ještě v roce 2012 podle Unie filmových distributorů největší tuzemskou kinodistribuční firmou se zhruba čtyřicetiprocentním podílem jak na počtu představení, tak na tržbách a návštěvnosti. Druhé místo patřilo tehdy Falconu a třetí Warner Bros.

Žebříček ale po převzetí distribuce filmů výše zmíněných studií společností CinemArt, která se do té doby věnovala spíše divácky náročnějším snímkům, doznal výrazných změn. Lídrem trhu se loni stal Falcon s podílem na tržbách 30 procent, na druhé místo (z předloňského jedenáctého) se vyhoupl právě CinemArt s podílem 19 procent, třetí jsou Warner Bros s 17 procenty. Bontonfilm se loni propadl na čtvrté místo s podílem na tržbách 16 procent.

Hitovky v distribuci Bontonfilmu a CinemArtu
V roce 2012 například vzešel ze studií Fox tehdy nejnavštěvovanější film v českých kinech Doba ledová 4 s tržbami 81 milionů korun. Pátý divácky nejvíce úspěšný snímek Madagaskar 3 od DreamWorks Animation vydělal v roce 2012 celkem 52 milionů. (Tyto filmy ještě distribuoval Bontonfilm)
Loni – již prostřednictvím CinemArtu – do tuzemských kin zamířila například pátá Smrtonosná past s Brucem Willisem či Nevědomí s Tomem Cruisem a Morganem Freemanem.

Zbývá už jen Bontonfilm