Británie chce zdanit sladké nápoje. Coca-Cola nevěří, že je to správná věc

Coca-cola

Coca-cola Zdroj: profimedia.cz

Britská vláda Davida Camerona hodlá zavést daň za nápoje s vysokým obsahem cukru. Chce tak bojovat s rostoucí obezitou v zemi. Na tento plán ihned zareagovalo vedení společnosti Coca-Cola, které s vládním úmyslem nesouhlasí. Řešením by údajně mohly být nápoje s menším obsahem kalorií.

V návrhu rozpočtu, který předložil britský ministr financí George Osborne, se počítá s tím, že by od dubna roku 2018 byla zavedena daň za takové nápoje, které obsahují alespoň pět gramů cukru na 100 mililitrů. Kromě nápojů společnosti Coca-Cola by se takové nařízení dotklo například výrobce energetických nápojů Red Bull.

„Nevěříme, že daň z cukru je správná věc,“ nesouhlasí s vládním návrhem Leendert den Hollander, představitel společnosti Coca-Cola v Británii. „Nerozporujeme problém (obezitu), ale jeho řešení. Nelze předpokládat, že by taková daň změnila chování lidí.“

Den Hollander si myslí, že možným řešením pro boj s obezitou mohou být nízkokalorické nápoje. Připomíná, že v loňském roce šel veškerý rozpočet, který si Coca-Cola vyhradila na inovace, právě na takové nápoje.

V Mexiku má daň výsledky

Podobný typ daně platí už v Mexiku, kdy byl zaveden od začátku roku 2014. Důvodem zavedení poplatku ve výši 10 procent za litr byl také boj s obezitou. Podle výzkumů totiž bylo Mexiko zemí s největším poměrem obézních lidí na světě, kterých bylo kolem 32 procent.

Výsledkem této daně bylo snížení prodeje o šest procent za první rok, celkově pak už o dvanáct procent. Den Hollander však namítá, že průměrný příjem kalorií se u Mexičanů snížil jen o šest procent, což nedokládá, že by daň z cukru měla velkou účinnost.