Brusno má problém, lázně bojují o přežití

Lázeňské městečko Brusno

Lázeňské městečko Brusno Zdroj: Szeder Laszlo, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Lázně Brusno zabředly do potíží. Začalo to nižšími příspěvky na léčbu od státu a neschopností splácet dluhy, což vedlo k restrukturalizaci, a nakonec se podnik kvůli žádosti největšího věřitele dostal do konkurzu. Teď se za plného provozu čeká, co bude dál. Řešení se však oddaluje, jelikož schůzka věřitelů tento týden přinesla jen návrh na změnu konkurzního správce a žádný jasný pokrok.

Majitelé podniku ztratili po podzimním zahájení konkurzu kontrolu nad podnikem. V současnosti tak netuší, jestli budou lázně i nadále fungovat a poskytovat dosavadní služby během celého procesu konkurzu, či zda budou nabídnuty k prodeji. Pokud by k tomu došlo, ztratily by na hodnotě. Prodejem by přišly o licenci na lázeňskou léčbu, která je nepřenosná, a zůstal by jen hotel s pronajatými technologiemi.

K zachování provozu lázní se přiklání největší věřitel, Slovenská záruční a rozvojová banka. „V rámci konkurzního řízení bude podporovat a preferovat zachování kontinuity v provozování lázní,“ ujistil agenturu TASR mluvčí banky Martin Hrušovský. Přitom právě tato státní instituce požádala banskobystrický okresní soud o zahájení konkurzu. Bance se nezdál proces restrukturalizace, jelikož z něho byla pro formální chybu vyloučena. Tím by hrozilo, že by nedostala zpět úvěr ve výši téměř deset milionů eur.

Samotná banka však odmítla shovívavost už při prvních větších problémech lázní. Podniku odmítla vyjít vstříc, když žádal o odklad splátek kvůli výrazně nižším tržbám. Lázním tehdy stát přestal proplácet celou hodnotu léčebných pobytů, a tak firma nedokázala splácet investice do předchozí modernizace. Slovenská záruční a rozvojová banka naopak podle medializovaných informací požádala o zaplacení celého úvěru najednou.