Burger King se spojí s Tim Hortons. Vznikne světová fastfoodová trojka

Burger King převezme kanadský řetězec Tim Hortons

Burger King převezme kanadský řetězec Tim Hortons Zdroj: CTK/AP/Sean Kilpatrick

Americký hamburgerový řetězec Burger King převezme největší kanadskou síť restaurací s rychlým občerstvením Tim Hortons, která se zaměřuje na prodej kávy a sladkého pečiva. Zaplatí za ni zhruba 11 miliard dolarů (232 miliard korun). Spojením obou firem vznikne třetí největší světová skupina restaurací s rychlou obsluhou s tržbami kolem 23 miliard dolarů a zhruba 18 tisící provozovnami ve stovce zemí světa.

Firmy už v neděli oznámily, že jednají o fúzi. Akcie obou společností díky tomu v pondělí vyskočily o takřka 20 procent. Investoři reagovali s nadšením na to, že nová firma bude mít sídlo v Kanadě, čímž Burger King ušetří při zahraniční expanzi na daních.

Spojení je ale podle investorů velmi výhodné i ze strategického hlediska. Burger King bude moci ve spojení s Tim Hortons lépe konkurovat svému hlavnímu rivalovi McDonald's, který dominuje na trhu rychlých snídaní, a díky nižším daním bude mít lepší podmínky pro rozšiřování sítě v zahraničí. Pro Tim Hortons znamená spojení s Burger Kingem možnost výrazného rozšíření v USA a dalších zemích. Obě značky zůstanou v nové skupině oddělené.

Burger King s ústředím v Miami provozuje v 79 zemích světa přes 13 tisíc restaurací, naprostou většinou franšízových. Tim Hortons má 3588 restaurací v Kanadě, 859 v USA a 32 v zemích kolem Perského zálivu.

Burger King otevřel svou první restaurací v Miami v roce 1954. Na českém trhu působí od roku 2008, v současné době má v tuzemsku 14 restaurací.