Bushman startuje expanzi v Bulharsku

Bushman

Bushman Zdroj: signus.cz

Česká síť outdoorového oblečení Bushman rozjela expanzi na zahraniční trhy. Včera otevřela první prodejnu v bulharské Varně. Dosud působila kromě tuzemska jen na Slovensku. Následovat bude obchod v metropoli Sofia. „Dalšími cíli jsou Rakousko, Německo, skandinávské země i Jihoafrická republika,“ řekla deníku E15 výkonná ředitelka Bushmanu Eva Čílová.

Výrobce a prodejce oděvů do přírody proniká do zahraničí skrze franšízové partnery. „Ve Varně i v Sofii, kde je plánováno otevření v horizontu několika měsíců, spolupracujeme s jedním franšízantem,“ doplnila Čílová. V současné době Bushman jedná o vstupu na rakouský trh.

V Česku má nyní společnost sídlící v Čerčanech u Prahy devět vlastních a patnáct franšízových obchodů. Na Slovensku funguje dohromady devět prodejen Bushman. Firma stále nabízí franšízové licence, zájem má zejména o posílení sítě v Praze a v Moravskoslezském kraji. Letos se však soustředí hlavně na dobývání zahraničních trhů.

Bushman před šesti lety přesunul výrobu kvůli nižším nákladům z Česka do Asie. „Lidé si zvykli na určitou cenovou hladinu oděvů a do té se s tuzemskou výrobou nedostaneme. Máme obchody v nákupních centrech, kde jsou obrovské náklady, proto jsme museli jít ven,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 spolumajitel firmy Jindřich Melichar.

Na trhu s oblečením pro volný čas se v mezinárodní konkurenci prosadila řada českých firem. Vybavení na lyže a turistiku vyrábí například firma Husky. Ta má dohromady v Česku necelou dvacítku obchodů a chystá se na Slovensko. Největším tuzemským řetězcem s outdoorovým a sportovním oblečením, který obléká i české olympioniky, je Alpine Pro se dvěma stovkami prodejen. Alpine Pro zatím expanduje na Slovensku. Dalšími významnými hráči na trhu jsou například plzeňská firma Hannah, dobříšská Humi outdoor nebo strakonická Moira.