Čedok loni navýšil ztrátu na 160 milionů korun, letos čeká zisk

Cestovní kancelář Čedok loni prohloubila ztrátu na 160 milionů korun z předloňských šesti milionů. Tržby klesly o 21 procent na 1,96 miliardy korun. Letos CK očekává, že se vrátí do zisku. Čedok letos na jaře uvedl, že důvodem horšího loňského hospodaření byla investice do nového rezervačního systému a ztráta ze zajištění ceny paliva v řádu desítek milionů korun. Za výsledkem rovněž stál horší vývoj loňské letní sezóny, kterou ovlivnila především uprchlická a ekonomická krize v Řecku.

Letos firma čeká zisk. „Dosažení očekávaného zisku v roce 2016 je založeno zejména na úsporných opatřeních v oblasti režijních a mzdových nákladů v rámci celé společnosti, a to včetně snížení počtu vlastních poboček a snížení počtu zaměstnanců,“ uvádí výroční zpráva firmy. CK čeká i zvýšení prodejní marže a plánuje prodej nemovitého majetku.

Cestovní kancelář před měsícem změnila vlastníka. Od dosavadního majitele, americké Odien Group, ji koupila největší polská cestovní kancelář Itaka. Obchod ještě musí schválit český antimonopolní úřad.

Čedok je nejstarší česká cestovní kancelář a podle výše tržeb se řadí mezi tři největší české cestovní kanceláře. Působí na trhu nepřetržitě od roku 1920, má 36 poboček a ročně obslouží přes 400.000 zákazníků. Firma má 298 zaměstnanců.