Čedok ovládl pražskou CK Alex, jejího exmajitele dosadí do svého čela

Seznam a Čedok spouští internetový prodej letenek.

Seznam a Čedok spouští internetový prodej letenek.

Nejstarší český touroperátor Čedok koupil pražskou cestovní kancelář Alex, od jejího majitele Radka Drechslera získal stoprocentní podíl. Drechsler se zároveň stane od července novým ředitelem Čedoku, dnes ho jmenovalo představenstvo firmy. Obě společnosti budou dál fungovat samostatně a budou prodávat zájezdy pod svými značkami.

CK Alex vznikla v roce 1997 a specializuje se na Řecko. „Jako zavedená značka s věrnými zákazníky se Alex velice dobře hodí do našich strategických plánů expanze v odvětví cestovního ruchu Čedoku a našich akcionářů,“ komentoval koupi společnosti mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha.

Čtyřicetiletý pražský podnikatel Radek Drechsler, který CK Alex vlastnil od roku 2007, má v oblasti cestovního ruchu více než 20 let zkušeností. „V kombinaci s jeho dynamikou a pochopením trendů spotřebitelů a nových technologií v cestovním ruchu je nejlepším kandidátem pro vedení Čedoku,“ uvedl šéf představenstva Čedoku Michael Saran.

CK Alex podle poslední zveřejněné účetní uzávěrky v roce 2012 utržila pět milionů korun a vykázala čistý zisk 16 tisíc korun. Ke konci tohoto roku zaměstnávala 20 lidí.

Loni Čedok opět vydělal

Čedok působí na trhu již 94 let, nyní jej vlastní americká Odien Group, které patří i polovina kanceláře Eso travel. Čedok zaměstnává přes 300 lidí, loni dosáhl zisku 15,3 milionu korun, když o rok před tím spadl do téměř 40milionové ztráty. Oprášil tak pověst dlouhodobě ziskové firmy, za posledních jedenáct let vykázal ztrátu jen jednou. Tržby Čedoku loni meziročně klesly o desetinu na 2,8 miliardy.

Deník E15 nedávno informoval, že se kolem Čedoku ochomýtají investoři z řad největších ruských cestovních kanceláří. Mezi jinými zřejmě i cestovatelský obr Biblio Globus podnikatele Alexandra Tugolukova. Ten už v Česku figuruje podle obchodního rejstříku ve firmě European Travel Partner, skrze kterou sem přijíždějí tisíce ruských turistů ročně. Zástupci Čedoku však označili „ochomýtání ruských investorů“ za nesmysl.