Čedok se díky úsporám vrátil k zisku

Čedok

Čedok

Dvě zprávy má pro své akcionáře cestovní kancelář Čedok. Jeden z tradičních lídrů trhu se loni vrátil k ziskovému hospodaření, zároveň ale musel oželet část tržeb.

Podle pozvánky na červnovou valnou hromadu dosáhla cestovní kancelář zisku 15,3 milionu korun, když předloni spadla do ztráty téměř čtyřicet milionů. Čedok tak loni oprášil pověst dlouhodobě ziskové firmy, za posledních jedenáct let vykázal ztrátu jen jednou. Už loni firma avizovala zavedení úsporných opatření v provozních nákladech, což jí mělo vynést desítky milionů korun. Zároveň se ale někdejší česká jednička musí smířit s klesajícím podílem na trhu. Tržby Čedoku se loni meziročně snížily o desetinu na 2,8 miliardy korun.

Firma to připisuje především nestabilitě v Egyptě. „Významný vliv na hospodaření v roce 2013 mělo červencové a srpnové přerušení leteckých seriálů do Egypta a následné rušení či redukce zájezdů. Dříve Egypt patřil mezi nejoblíbenější destinace pro české turisty, kam Čedok běžně vypravoval několik letů týdně,“ uvedl marketingový ředitel společnosti Tomáš Brejcha. Čedok je nejstarší tuzemskou cestovní kanceláří. Na českém trhu působí od roku 1920, posledních sedm let je ve vlastnictví americko-turecké investiční skupiny Odien.

V novodobé historii Česka přitom musí tradiční firma bojovat o místo na slunci s mnohem mladšími hráči. Jako první nedávno zveřejnil své loňské výsledky lídr trhu Exim Tours, kterému výnosy loni stouply navzdory egyptským potížím o 18 procent na 3,7 miliardy korun.

Cestovní skupina Fischer z portfolia KKCG vykázala tržby 3,09 miliardy korun, což je meziročně o dvanáct procent více. Ještě v roce 2009 se přitom Čedok s tržbami 3,8 miliardy přetahoval s Eximem o post tuzemské jedničky.