Černé období pro prodejce brýlí. Eiffel Optic je v úpadku, konkurent zkrachoval

Prodejna Eiffel Optic

Prodejna Eiffel Optic Zdroj: Facebook Eiffel Optic

Městský soud v Praze rozhodl, že prodejny brýlí Eiffel Optic jsou v úpadku. Uvedl to server Seznam Zprávy. Soud tak rozhodl po insolvenčním návrhu, který na sebe v únoru podala sama společnost, která se na českém trhu pohybovala více než třicet let. V problémech se ocitl i další prodejce optiky Shif18.

Soud také jmenoval insolvenčního správce firmy, kterým se stal Michal Žižlavský, uvádí soudní usnesení zveřejněné v insolvenčním rejstříku. Síť prodejen Eiffel Optic, kterých měla společnost v Česku celkem 26, dluží zhruba 86 milionů korun. 

„Posledním aspektem, který definitivně uvrhl dlužníka do neřešitelné situace, byl pokles maloobchodního prodeje optiky v roce 2022 způsobený poklesem tržní síly zákazníků dlužníka na straně jedné a strmým navyšováním provozních nákladů, zejména cen energií, nájmů a mezd na straně druhé,“ uvedla společnost Eiffel Optic ve zveřejněném insolvenčním návrhu.

Kromě Eiffel Optic se do potíží dostal také menší konkurent Shif18, který pod názvem Opti provozoval prodejny s brýlemi v Praze, Ostravě, Opavě a ve Zlíně, uvedl dále server Seznam Zprávy. Důvodem jsou nevyplacené mzdy bývalým zaměstnancům společnosti, kteří na ni podali insolvenční návrh. 

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub

Problémy ještě před pandemií 

Společnost Eiffel Optic v únorovém insolvenčním návrhu uvedla, že její situace byla ještě na konci předcovidového roku 2019 stabilní. Tehdy měla vykázat tržby ve výši 363 milionů korun a její provozní výsledek dosáhl 7,9 milionu korun. O rok později už však společnost informovala, že její provozní výsledek byl minus 20 milionů korun a v letech 2020 a 2021 se tržby dál propadaly.

„Došlo k dalšímu poklesu tržeb na úroveň 115 milionů korun za jednotlivá zdaňovací období a není předpoklad, že v brzké době dojde k navýšení těchto příjmů,“ uvedla k okolnostem svého úpadku Eiffel Optic. Tu založil v roce 1991 Eyüp Pekergin. V Česku měla 26 prodejen a zaměstnávala kolem 150 lidí.