Češi jsou konzervativní, přivydělává si jen každý šestý. Překvapivě i pečením

Pečení, prodej, vánoční trhy

Pečení, prodej, vánoční trhy Zdroj: Sedmicka

Češi jsou ve vztahu ke svému zaměstnání hodně loajální. Většina z nich si ke svému hlavnímu příjmu nepřivydělává. Ukázal to průzkum společnosti STEM/MARK. Jen 17 procent lidí uvedlo, že si vedle hlavní činnosti přivydělává. Nejčastěji jsou to mladí lidé.

Častěji si Češi přivydělávají prací pro někoho dalšího jako zaměstnanci, uvádí to aspoň více než polovina z těch, kteří si vedlejší příjem zajistili (57 procent). Dvě pětiny lidí pak pracují takříkajíc „na sebe“.

„Češi jsou v podnikání konzervativní. I když velká řada z nich má koníčky, které se dají zpeněžit, raději zůstávají u svého zaměstnání. Mají přitom možnost prodávat přebytky ze zahrad nebo rukodělné výrobky,“ hodnotí výsledky analytik Home Credit Michal Kozub.

Nejčastějšími způsoby přivýdělku jsou proto činnosti vykonávané formou vedlejšího pracovního poměru, tedy úklidové práce, pomoc na stavbě a brigáda v obchodě.

Mezi další oblíbené profese, ve kterých si Češi rádi přivydělávají, patří vedení účetnictví, prodej vlastních výrobků, opravy počítačů a vývoj programů či doučování jazyků. Jak ale průzkum zjistil, překvapivě sem patří fotografování nebo pečení.

Jak si Češi přivydělávají

Jak si Češi přivydělávajíJak si Češi přivydělávají|STEM/MARK

Zdroj: STEM/MARK

Jen o něco více než čtvrtina respondentů, kteří si nějak přivydělávají, by ze svého přivýdělku ráda udělala hlavní zdroj příjmů. „Nejčastějším důvodem, proč tak již neučinili, je nedostatek finančních prostředků. Ten uvedlo 39 procent respondentů. Je ale překvapivé, že jen devět procent lidí vidí jako překážku v podnikání složitou administrativu,“ okomentoval studii Kozub.

„Má-li člověk svoje podnikatelské záměry dobře promyšlené, může si na ně i půjčit, a tím se osamostatnit. Je ale potřeba dopředu mít dobře rozvážený finanční plán. Propočty je určitě lepší mít jak v té lepší, tak v té horší variantě,“ dodal analytik.

Jak již server E15.cz informoval, Češi by se na dané téma mohli učit od svých sousedů Němců. Druhé zaměstnání má nyní v Německu 2,66 milionu lidí, což je nejvíce v hiostorii. Jako důvod k vedlejší práci Němci uvadějí zejména rostoucí výdaje a strach z nedostatku peněz.

Když je přivýdělek nutností

Výdělečná činnost během rodičovské dovolené

Přivýdělek na internetu a daně