Češi utratili loni za květiny 9,5 miliardy

Nenápadný silný sektor. Hrnkových a řezaných květin se podle hodnoty produkce vypěstuje v Česku více než zeleniny, ovoce či vína
na zpracování. Obor je nyní jedním z mála zemědělských odvětví, jehož produkce
každoročně roste. To se týká zejména hrnkových květin.

Nenápadný silný sektor. Hrnkových a řezaných květin se podle hodnoty produkce vypěstuje v Česku více než zeleniny, ovoce či vína na zpracování. Obor je nyní jedním z mála zemědělských odvětví, jehož produkce každoročně roste. To se týká zejména hrnkových květin. Zdroj: 7/Petr Topic

Češi ani v době ekonomické krize a zvyšování daní neomezili zvyk kupovat květiny svým protějškům a příbuzným nebo na balkony a zahrádky. Průměrný Čech utratil loni za květiny 953 korun, což je o 7,5 procenta více než předloni. Spotřeba rostla šestý rok v řadě, vyplývá z údajů Svazu květinářů a floristů, které poskytl deníku E15. Celkem loni Češi utratili za květiny 9,53 miliardy korun.

Tuzemská produkce květin se loni zvýšila meziročně o tři procenta na 1,87 miliardy korun. Dovoz, zejména z Nizozemska a Německa, narostl o 14 procent na 2,69 miliardy. „Vliv krize se promítá i do tohoto oboru.

Veškeré vstupy rostou a prodejní ceny stagnují či spíše klesají. Další rozvoj je tedy na úkor investic a osobní spotřeby pěstitelů,“ řekl předseda svazu Jiří Horák. Pozitivní je, že neroste prodej jen hrnkových květin, ale i řezaných. „Bohužel v této oblasti je velký dluh, co se týká kvalitních služeb specializovaných obchodníků. Nedisponují vždy jen kvalitním personálem, ale mnohdy absolventy pochybných rekvalifikací a tomu odpovídá úroveň služeb,“ dodal.

Podle tajemníka Asociace zahradnických společenstev Jiřího Dusbaby je mírný, ale stálý růst pozitivní i proto, že v devadesátých letech mělo pěstování řezaných květin v Česku velké problémy. Důvodem byly levné dovozy často za dumpingové ceny. Obor se ale podařilo zachránit a nyní je jedním z mála zemědělských odvětví, jehož produkce každoročně roste. Květin se podle hodnoty produkce vypěstuje v Česku více než zeleniny, ovoce či vína na zpracování. „Zejména u hrnkových květin se ukazuje, že tady pro jejich produkci místo je,“ dodal Dusbaba.

Trh s květinamiTrh s květinami|skf