Česká zbrojovka se snaží prorazit ve Francii a Řecku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Největší zaměstnavatel ve Zlínském kraji, který se před několika lety potýkal s vážnými ekonomickými problémy, nabral dech a chystá expanzi. Po otevření výrobní pobočky v Brazílii chce Česká zbrojovka v příštím roce dodávat armádám evropských členů NATO pistole, útočné pušky CZ 805 Bren a samopaly Scorpion EVO-3.

„Plán na příští rok je prodej třiceti tisíc vojenských zbraní a sedmdesáti tisíc pistolí,“ uvedl šéf České zbrojovky Uherský Brod Lubomír Kovařík. Firma se právě účastní několika velkých tendrů. Jeden z nich vypsala Francie, která poptává šedesát tisíc útočných pušek. „Rádi bychom modernizovali výzbroj také slovenských ozbrojených a bezpečnostních složek. A zcela určitě se chceme zaměřit na jižní evropské státy, především na Řecko,“ dodal Kovařík.

Od roku 2011 se firmě daří postupně zvyšovat výrobu. Tržby loni dosáhly zatím rekordních 2,2 miliardy korun. V současnosti však plány komplikuje zastavení dodávek pistolí pro egyptskou policii.

Zbrojovka sází hlavně na novou rodinu automatických zbraní. Jen česká armáda do konce roku odebere osm a půl tisíce nových pušek a škorpionů, dalších více než deset tisíc do konce dekády. Rozmach vojenského programu má trvat ještě dvacet až třicet let, kdy bude ve světě vrcholit generační výměna výzbroje.