České skiareály nabízejí nejlevnější lyžování v Evropě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká lyžařská střediska jsou v kategorii od tří do deseti kilometrů sjezdových tratí nejlevnější v Evropě. Vyplynulo to z průzkumu Evropských spotřebitelských center (ESC), který porovnal ceny a služby celkem čtyř stovek skiareálů z 26 zemí starého kontinentu. Vůbec nejlacinější je v této skupině krušnohorský Sport areál Klíny s denním skipasem za 12 eur a 3,4 kilometry tratí.

Druhé a třetí nejnižší ceny nabízejí střediska U Čápa v Příchovicích (Jizerské hory) a Skiareál Troják v Rajnochovicích (Hostýnské vrchy), kde jednodenní permanentka vyjde na 13 eur. V kategorii 11 až 25 kilometrů patří mezi pět nejlevnějších Horní Domky/Studenov (Rokytnice nad Jizerou) a Lyžařský areál Bonera Ramzová (Jeseníky) s denními skipasy v ceně 20, respektive 23 eur.

Nejlevnější a nejdražší areály v Evropě v kategorii 3 až 10 km:Nejlevnější a nejdražší skiareály v kategorii 3 až 10 kmNejlevnější a nejdražší skiareály v kategorii 3 až 10 km|ESC(Zdroj: ESC)

Mezi zúčastněnými tuzemskými středisky zaplatí dospělí nejvíce ve Špindlerově Mlýně, který nabízí denní skipas za 30 eur, ovšem na 25 kilometrech tratí.

Nejlevnější a nejdražší areály v Evropě v kategorii 11 až 25 km:Nejlevnější a nejdražší skiareály v kategorii 11 až 25 kmNejlevnější a nejdražší skiareály v kategorii 11 až 25 km|ESC(Zdroj: ESC)

„Průzkum naznačuje, že na českých horách dostanou milovníci zimních sportů za svoje peníze hodnotnou službu, včetně večerního lyžování. I díky délkám tratí jsou místní areály vhodné například pro rodiny s dětmi,“ uvedl Georg Mentschl, ředitel ESC Rakousko, které průzkum uskutečnilo. Analýza podle něj zahrnuje i areály s velmi krátkými sjezdovkami, a tedy nejlevnějšími skipasy za zhruba 10 eur na den.

Tradičně nejdražší jsou střediska v alpských zemích, kde dospělí lyžaři zaplatí od 45 do 62 eur za denní skipas v propojených komplexech s délkou tratí od 65 km (švýcarský Flumserberg) až do 1200 km (italské Dolomity Superski). Nejnákladnější lyžování je podle průzkumu ve švýcarském Matterhornu ski paradise s denní permanentkou za 62 eur a 360 kilometry sjezdovek.

Průzkum center nepokrývá všechna střediska Evropy. Jeho autoři oslovili přes 1200 skiareálů, odpovědělo jich téměř 400, včetně padesátky českých.