Česko je knižní velmoc, patří k největším vydavatelům na světě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Česko patří ke světovým knižním velmocem. Tvrdí to alespoň The Economist, který hodnotil počet vydaných knih v přepočtu na milion obyvatel. Britský týdeník, který vycházel z údajů za rok 2013, přisoudil Česku celkově šesté místo.

Česká republika skončila jen těsně za pátou Gruzií, která v přepočtu na obyvatele vydala 1547 titulů. V absolutních číslech však tuzemský trh vítězí - v roce 2013 zde vyšlo 16 750 titulů, jak uvádí zpráva Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Gruzie za tu samou dobu vydala 6 973 titulů, doplňuje GeorgiaToda.ge.

První místo s přehledem patří Velké Británii, kde se v roce 2013 vydalo na 184 tisíc knih, to znamená zhruba 2 875 knih na milion obyvatel, uvádí The Economist. Druhé a třetí místo patří Slovinsku a Tchaj-wanu.

Which country publishes the most books?

Zveřejnil(a) The Economist dne 17. únor 2016

Na českém knižním trhu se v roce 2014 objevilo téměř 17 tisíc titulů, tedy o necelé procento meziročně více. Lidé za knihy zaplatili zhruba 7,2 miliardy korun, tedy stejně jako v letech 2012 a 2013.

„Knižní trh v roce 2014 mírně posílil, když na celkových číslech předchozího roku zůstal i po opadnutí vrcholu vlny mimořádně úspěšné trilogie Padesát odstínů šedi a přímého prodejce Reader’s Digest, jehož převzala polská skupina Tarsago,“ uvedl svaz ve výroční zprávě za rok 2014.

Beletrie vede nad odbornými knihami

Dlouhodobě se podle svazu projevuje mírný růst produkce beletrie a všeobecných knih a titulů z oblasti společenských věd a umění, a naopak mírně ubývá knih z oblasti ekonomie, práva, politiky, technických věd a přírodních věd.

Podle dosud známých výsledků posílila skupina několika největších nakladatelů, distributorů a prodejců jako Euromedia Group, Albatros Media, Neoluxor a Kosmas, zatímco většina středních a menších firem spíše mírně ztrácela.

Počet vydaných knih za rok 2015 zatím nebyl nezveřejněn.