Česko má prvního šestnáctiletého podnikatele. Prorazit chce v marketingu

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nejmladší český podnikatel může rozjet svůj vysněný byznys. Okresní soud v Českých Budějovicích vyhověl žádosti 16letého studenta, který má v plánu podnikat v oblasti marketingu a internetového obchodu. Podnikat nezletilým díky předčasnému zplnoletnění umožňuje od ledna nový občanský zákoník.

Podle informací Radiožurnálu pověřený místopředseda českobudějovického okresního soudu Miroslav Jurman řekl, že soudkyně se případem důkladně zabývala. Zřejmě se na mladíka ptala i ve škole.

„Kolegyně, která věc posuzovala, dospěla k závěru, že dotyčný má dobrou představu o tom, co by chtěl provozovat, a jaké povinnosti mu z toho vyplývají,“ uvedl Jurman. Uvést totožnost 16letého mladíka z Českých Budějovic tamější okresní soud nechtěl. Rozhodnutí vydal tento týden, tedy zhruba dva měsíce od podání žádosti.

Podle právníka Františka Korbela, který je spoluautorem nového občanského zákoníku, bude podobných případů rychle přibývat. Odhaduje, že by mohly na soudy dorazit i tisíce žádostí ročně. Především v informačních technologiích a souvisejících oborech často provozují výdělečnou činnost už studenti středních škol.

V minulosti se možnosti zplnoletnění využívalo prakticky jen pro účely sňatku. Podle nového kodexu se mohou lidé ve věku před prahem zletilosti nechat zplnoletnit vedle podnikání také například v případě domácího násilí.

Čeho se obávají podnikatelé ve světě a v České republice?