Česko se stalo seriálovou velmocí, jejich tvůrci utratí miliardy

Oficiální fotografie z natáčení seriálu Britannia

Oficiální fotografie z natáčení seriálu Britannia Zdroj: Foto: Sky/Amazon Stanislav Honzík

ilustrační foto
ilustrační foto
3
Fotogalerie

Více než tři stovky natáčecích dnů, tisícovky zaměstnaných lidí a 2,7 miliardy korun, které v ČR utratí tvůrci, je bilancí tří zahraničích seriálů, jejichž natáčení právě vrcholí. 

Ve finále je výroba dvou výpravných historických eposů natáčených v českých ateliérech pátým měsícem. Prvním je projekt kanálu History Channel Knightfall, druhým spolupráce mezi Sky a Amazon Studios nazvaná Britannia.

"Jejich natáčení u nás skončí v prosinci. Ještě o dva měsíce déle se bude točit příběh Alberta Einsteina pro sérii Genius televize National Geographics. Všechny tři projekty mají po deseti dílech, jde o jejich první řady," řekla Ludmila Claussová z České filmové komise.

Seriál Britannia se dokončuje v lesích nedaleko Českého Brodu, kde na kilometru čtverečním vyrostla keltská vesnička Lockerly. Na říčce Šembeře u Doubravčic filmaři postavili několik chýší a mlýnské kolo. "Příběh je zasazen do roku 43 našeho letopočtu. Do období, kdy se římská armáda vrátila na britský poloostrov, aby konečně rozdrtila střed keltské říše Britannia," uvedla Claussová.

Na celé sérii se pracuje od 27. června do 17. prosince. Ze 126 natáčecích dnů se devět odehrálo ve Walesu, zbytek v Česku, kde produkce utratí téměř miliardu korun. Producent Rick McCallum má s českými filmaři dobré zkušenosti, proto počet cizinců ve štábu tvoří jen 18 osob. Všichni ostatní jsou Češi. Podle McCalluma se čeští filmaři kvalitou a profesionalitou vyrovnají těm v Los Angeles nebo v Londýně.

"Předpokládáme, že první série bude úspěšná a že se do Čech za rok vrátíme. Určitě budeme obsazovat méně pozic zahraničními filmaři, neboť Češi už všechno umějí," uvedl. Britannia odebírá služby od 120 českých firem, z nichž vyloženě filmových je 20.

Výkonným producentem je česká společnost Film United. Práci našlo tisíc lidí ve filmovém štábu i na straně dodavatelů a řemeslníků. Dalších 6500 místních si zahrálo v komparsu. Bylo postaveno deset rozsáhlých dekorací, některé interiéry stojí v barrandovských ateliérech, další v prostorách Prague Studios. Seriál vzniká na více než dvaceti lokacích, mezi nimiž je Hrubá Skála, Prachovské skály, lomy Alkazar a Velká Amerika u Berouna.