Český alkohol v slovenských regálech již bez zelené nálepky

ilustrační foto

ilustrační foto

Majitelům obchodů, restaurací a barů na Slovensku nabízejících také alkohol z Česka ubude jedna nemilá povinnost. Od dneška již nemusí lepit na lahve s českým alkoholem speciální zelené nálepky. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) odvolal s platností od 15. ledna 2013 opatření z loňského 9. října, které zavedl v souvislosti s kauzou výskytu metylalkoholu v České republice.

Na základě tohoto nařízení musela být každá láhev s českým alkoholem s obsahem etanolu vyšším než 20 procent a s datem výroby mezi 1. lednem a 27. zářím 2012 označena specifickou nálepkou. Ta obsahovala informace o čísle šarže, datum výroby alkoholického nápoje a identifikační číslo protokolu akreditované laboratoře, která ověřila jeho kvalitu.

Nálepky měly být zárukou toho, že se na slovenském trhu neprodává pančovaný alkohol z Česka. Pro tamní obchodníky a provozovatele restaurací a barů však představovali komplikaci, kterou navíc museli zajišťovat na vlastní náklady. Podle Ivana Rovného, hlavního hygienika SR „již pominul důvod ochrany zdraví obyvatel Slovenska před účinky metylalkoholu a intoxikace se smrtelnými následky“.