Čeští turisté se dnes vrátili do Egypta, CK Fischer a Blue Style obnovily zájezdy

Egypt (ilustrační foto)

Egypt (ilustrační foto) Zdroj: E15

Zájem Čechů o obnovené zájezdy do Egypta je navzdory tamní bezpečnostní situaci vysoký, ceny "last minute" dovolených k Rudému moři totiž klesly až o pětinu. Letadla, která v dalších dnech zamíří do egyptských letovisek, jsou plně obsazená. Vyplývá to z informací turistických kanceláří. Zatímco tuzemské CK lety do Egypta obnovily již dnes, velké německé CK to odložily až na konec září.

CK Fischer a Blue Style již dnes obnovily zájezdy do Egypta, další je budou následovat. Cestovní kanceláře tak reagují na zmírnění situace v zemi, přestože česká diplomacie dosud nezměnila své doporučení, aby lidé do Egypta nejezdili.

Charterové lety do egyptských letovisek na další dny jsou vyprodané, chartery na konec září a začátek října jsou plné ze dvou třetin. Prvních 185 turistů dorazilo do letoviska Marsá Alam dnes brzo ráno bez problémů. „O první odlety je zájem poměrně velký. Jak velká bude poptávka po této destinaci v průběhu zimy, je předčasné odhadovat,“ řekl ČTK marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

„Zájem postupně roste, i když nepředpokládáme, že v nejbližších týdnech dosáhne úrovně před nepokoji v Káhiře,“ řekla Pavlína Pešová z Firo tour.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Osúcha klesly ceny last minute zájezdů do Egypta až o pětinu. „Egyptští hoteliéři cestovním kancelářím nabízejí slevy a my to beze zbytku promítáme do cen,“ uvedl Osúch.

Další cestovní kanceláře se vracejí do Egypta v polovině září

Obnovení letů do Egypta v září plánují také další CK. První letadlo s klienty Exim tours odletí 14. září, Firo tour a Čedok pak vypraví první spoj 16. září.

Velké německé cestovní kanceláře naopak zrušily zájezdy do Egypta až do 29. září, zatímco dosud moratorium platilo do 15. září. Německé i české ministerstvo zahraničí přitom nadále cesty do Egypta kvůli nejisté bezpečnostní situaci nedoporučují. Více zájezdů, než dosud předpokládaly, zrušily německé cestovní kanceláře TUI, Thomas Cook a Alltours. Důvodem je právě to, že německé ministerstvo zahraničí od cestování do Egypta nadále odrazuje.

„Rozhodující hráči na německém trhu se striktně řídí doporučeními jejich ministerstva zahraničí,“ dodal analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.