Cestovky začaly prodávat první lyžařské zájezdy. Ceny jsou opět vyšší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Trysil via Flickr

Cestovní kanceláře zahajují prodej lyžařských zájezdů. Průměrná cena prodaného zájezdu činí zatím 7445 korun na osobu, tedy o 11 procent meziročně více. Vyplývá to z údajů cestovního portálu Invia.cz. Čím dál oblíbenější jsou mezi českými lyžaři levnější termíny na okrajích sezony. Do Rakouska, Itálie a Francie v zimě vyráží každoročně přes půl milionu Čechů.

„Největší novinkou sezony je obří rakouský skiareál s 270 km sjezdových tratí, řadící se k největším v Evropě. Vzniká propojením Fieberbrunnu s populárními středisky Saalbach, Hinterglemm a Leogang,“ uvedl mluvčí CK Nev-Dama Jan Osúch. Cestovní kancelář také výrazně rozšířila nabídku v oblasti rakouských Korutan a Salzburska.

Novinkou mezi lyžařskými destinacemi v katalogu Čedoku je například oblast Tauplitz/Loser v Salzkammergutu. „Ceny jsou stejné jako v loňské sezoně. Pokud někde došlo k nárůstu, tak maximálně do tří procent,“ uvedl mluvčí Čedoku Hynek Špinar. Nejpopulárnějším střediskem v nabídce Nev-Damy bylo loni italské Val di Fiemme. „A i v letošním roce očekáváme nejen jeho prvenství, ale také největší nárůst počtu klientů,“ dodal Osúch.

Poptávka je zatím nižší než loni

„Dosavadní poptávka po lyžařských zájezdech je nižší, než byla v loňské sezóně. Aktuálně, tedy ve velkém časovém předstihu, si dovolené na horách objednávají hlavně větší skupiny. Potvrzuje to vysoký průměrný počet osob na smlouvu, hodnota je nyní pět osob na jednu objednávku,“ dodal marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Čeští lyžaři tradičně nejčastěji míří do rakouských Alp. Zatímco Rakousko láká hlavně lepší dostupností z ČR, Itálie vede v cenové atraktivitě, kvalitě sjezdovek a nabízí také stabilní slunečné počasí. Do Rakouska Češi častěji jezdí bez služeb cestovní kanceláře, do Itálie naopak většina lyžařů míří s voucherem od cestovky.