ČEZ a RWE posilují na alternativních polích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Trh alternativních obchodníků s energiemi začínají ovládat dominantní dodavatelé. ČEZ loni dál posílil jako alternativní jednička mezi dodavateli plynu, kterým vévodí s 347 tisíci odběrných míst. Skok ze třetího na druhé místo v dodávkách elektřiny se povedl RWE Energie.

Loni tento dominantní dodavatel plynu získal 31 tisíc nových odběratelů elektřiny a na českou jedničku Bohemia Energy už ztrácí jen 24 tisíc odběratelů. „V roce 2015 budeme dále rozvíjet naši akviziční kampaň s vyplácenými bonusy za podpis smlouvy. Loni jsme takto zákazníkům vyplatili 440 milionů korun,“ říká mluvčí RWE Martin Chalupský.

Bohemia Energy přitom loni jako jediný z větších obchodníků začala ztrácet. U plynu a elektřiny přišla firma o necelých dvacet tisíc zákazníků, vyplývá ze statistik Operátora trhu s energiemi. „Evidujeme velký počet zákazníků, kterým končí smlouvy u původních dodavatelů v letošním roce a v roce 2016. Tito zákazníci zatím nejsou ve statistikách operátora trhu,“ říká Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

„Příklon k dominantním dodavatelům pramení z toho, že část zákazníků zažila u alternativních dodavatelů velké zklamání. Cena nakonec nebyla tak výhodná, nebo je čekaly sankce, s nimiž nepočítali,“ říká Ondřej Grohar, jednatel poradenské společnosti Ensytra. Podle něj hraje roli také to, že domácnosti raději využijí nabídku na dodávky druhé komodity od dodavatele, s nímž už jednu smlouvu mají.

Kolik domácností a firem změnilo dodavatele plynu a elektřinyKolik domácností a firem změnilo dodavatele plynu a elektřiny | OTE CR

Poměrně velký skok se loni povedl Pražské plynárenské, která dokázala na podzim rozšířit okruh svých zákazníků mimo Prahu o třetinu. S 35 tisíci odběrnými místy je pátým nejsilnějším alternativním dodavatelem plynu.

„Ve druhé polovině roku se začaly projevovat výsledky nové obchodní strategie. Jsme například úspěšnější v elektronických aukcích, kde jsme získali několik tisíc odběrných míst z řad rozpočtových organizací měst i krajů,“ vysvětluje Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské.