Chovanec a Babiš spor o financování pošty neuhasili. Budou dál jednat

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Ministři vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a financí Andrej Babiš (ANO) se na společném jednání opět nedohodli na tom, aby ztrátu České pošty z poskytování základních služeb hradil stát. O financování pošty budou dále jednat, řekli oba ministři.

Babiš odmítá, aby se peníze poště řešily zákonem. Navíc pošta podle něj je nyní v dobré ekonomické situaci. Chovanec naopak argumentuje tím, že by stát měl stejně jako v případě Českých drah platit za ztrátovou službu, kterou si objednal.

Vláda již několikrát odložila projednání novely poštovního zákona. Ta počítá s tím, že ztrátu České pošty z poskytování základních služeb bude hradit stát, a nikoliv kompenzační fond, do kterého mají přispívat všichni hráči na trhu.

Andrej Babiš: My přece nemůžeme rozpočet řešit zákony a rozhodnout na celé generace, že dáme bianco šek poště

„Drhne to na neochotě ministerstva financí, že pokud stát objednává službu, která je ztrátová, tak za ni musí zaplatit. Stát například platí ztrátu Českých drah za zhruba 12 miliard korun společně s kraji. Pošta je státní firma a tak se k ní musíme chovat. Já nechci přijmout tu argumentaci, že necháme poštu vykrvácet, aby měla tak velkou dluhovou službu, jako České dráhy a až následně jí pomůžeme,“ uvedl Chovanec.

Česká pošta má ale podle Babiše dvě miliardy na účtu a je na tom ekonomicky dobře. „Existuje přeci zákon, který stanovuje kompenzační fond. A ten nefunguje. A je třeba se zabývat tím, proč to nefunguje. My přece nemůžeme rozpočet řešit zákony a rozhodnout na celé generace, že dáme bianco šek poště,“ uvedl Babiš.

České poště klesl loni zisk před zdaněním o pětinu na 241 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard korun. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek.

Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31 742 lidí, provozuje přes 3200 poboček. Do deseti let ale plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě franšíz. Tím chce ušetřit několik set milionů korun ročně.