Čínská firma koupila italského výrobce luxusních jachet Ferretti

Jachta Ferretti

Jachta Ferretti

Čínská společnost Shandong Heavy Industry Group-Weichai Group (SHIG-Weichai) koupila za 374 milionů eur (9,6 miliardy korun) podíl 75 procent v předním evropském výrobci jachet, italské firmě Ferretti Group. Nový čínský majitel chce rozšířit distribuční síť Ferretti v Číně a dalších rozvíjejících se zemích.

„Rozvoj jachtařského podnikání je jedním ze strategických cílů skupiny na příštích pět let,“ uvedl předseda SHIG-Weichai Tchan Sü-kung. „Čína je jednou z nejrychleji se rozvíjejících zemí pro sektor jachet a má obrovský potenciál na dalších pět až deset let,“ dodala firma Ferretti v prohlášení.

Převzetí Ferretti je další z vlny čínských akvizic v Evropě. Mimo jiné čínská firma China National BlueStar loni za dvě miliardy dolarů (40,3 miliardy korun) koupila norského výrobce křemíkových a uhlíkových součástek Elkem. Konglomerát Fosun pak získal 7,1 procenta akcií ve francouzské cestovní společnosti Club Med, napsala agentura AP.

Ferreti je největším výrobcem luxusních jachet na světě. Vlastní osm loděnic v Itálii a na Miami. Zaměstnává téměř 2000 lidí. Mezi jejích osm značek patří Pershing, Riva a CRN. V roce 2008 kvůli globální krizi a poklesu poptávky dostala do problémů. Dohoda je součástí restrukturalizace dluhu. Zahrnuje majetkovou investici 178 milionů eur a dohodu o financování dluhu 196 milionů eur.

SHIG-Weichai Group vyrábí komerční auta, stavební stroje a další těžkou průmyslovou techniku. V roce 2009 vstoupila firma do oblasti produkce lodních motorů, když převzala francouzskou společnost Moteurs Baudouin SA.