Coca-Cola chce v Rusku během pěti let proinvestovat tři miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Coca-Cola

Americký výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola plánuje v příštích pěti letech investovat v Rusku zhruba tři miliardy dolarů (55,2 miliardy korun). Investice je součástí snah firmy posílit svoji pozici na rychle rostoucích a velkých rozvíjejících se trzích. Uvedl to v rozhovoru pro televizní stanici Reuters Insider generální ředitel společnosti Muhtar Kent. Téměř tři miliardy dolarů největší výrobce nealkoholických nápojů na světě v Rusku proinvestoval od počátku 90. let.

Nový investiční plán přichází necelý rok poté, co hlavní konkurent PepsiCo koupil ruského výrobce džusů a mléčných produktů Wimm-Bill-Dann za zhruba šest miliard dolarů. PepsiCo rovněž v Rusku od roku 2008 kontroluje největšího domácího výrobce džusů Lebedyansky a díky akvizici se stala jedničkou na ruském trhu džusů. Coca-Cola v Rusku uskutečnila dvě menší akvizice, v roce 2005 koupila firmu Multon a loni společnosti Nida.

Ve druhém čtvrtletí bylo Rusko druhým nejrychleji rostoucím trhem Coca-Coly. Objem prodeje zde stoupl o 17 procenta, v Číně o 24 procent. Spolu s aténskou stáčírnou a plnírnou Coca-Cola Hellenic má Coca-Cola v současnosti v Rusku 17 závodů, včetně dvou závodů na výrobu džusů Multon a Nidan.

Kent upozornil na silný potenciál ruského trhu ve srovnání se Severní Amerikou a dalšími vyspělými trhy, jako je západní Evropa a Japonska. Výhodou Ruska je velká populace, rostoucí ekonomika a nízká spotřeba na hlavu.

V srpnu americký nápojový gigant zveřejnil také svůj plán pro čínský trh. Zde chce v letech 2012 až 2014 investovat čtyři miliardy dolarů (68,1 miliardy korun). V uplynulých třech letech zde Coca-Cola proinvestovala více než tři miliardy dolarů. „Nová investice je součástí našeho dlouhodobého závazku investovat do inovací, partnerství a portfolia, což nám umožní posílit naši společnost trvale udržitelným a odpovědným způsobem,“ uvedl tehdy generální ředitel Coca-Coly Muhtar Kent.