Coca-Cola expanduje v energetických nápojích. Koupila podíl Monsteru

Coca-Cola Zero (ilustrační foto)

Coca-Cola Zero (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Vox Efx via Flickr

Segment energetických nápojů silně roste a Coca-Cola, největší výrobce nápojů na světě, nechce zůstat pozadu. Nápojový obr z Atlanty kupuje za 2,15 miliardy dolarů (44,8 miliardy korun) 16,7 procenta akcií Monster Beverage, známého výrobce energetických drinků.

Coca-Cola svou divizi energetických nápojů, do níž patří značky NOS, Full Throttle a Burn, nyní převede na Monster, která zase nápojovému gigantovi předá své ostatní značky jako Hansen's Natural Soda a Peace Tea. V rámci dohody získá Coca-Cola dvě místa ve správní radě nového partnera.

Coca-Cola se stane pro Monster přednostním globálním distribučním partnerem a Monster bude exkluzivním partnerem Coca-Coly na poli energetických drinků.

Výkonný šéf Coca-Coly Muhtar Kent uvedl, že jeho firma má opci na zvýšení svého podílu v Monster na 25 procent. „Akciová investice v Monster je kapitálově efektivní cestou k posílení našich aktivit v rychle rostoucí a atraktivní kategorii energetických nápojů,“ řekl Kent podle agentury Reuters.

The Coca-Cola Company
The Coca-Cola Company je největší společnost prodávající nápoje a největší výrobce, distributor a obchodník s nealkoholickými nápoji, sirupy a džusy na světě a současně jedna z největších korporací Spojených států amerických. Vyrábí více kolem 500 druhů nápojů.
Byla založena v roce 1886 lékárníkem Johnem Stithem Pembertonem. Historicky první nápoj se prodal 8. května 1886. Zajímavostí je, že za první rok existence příjmy nepřekonaly náklady - limonády se prodalo za 50 dolarů, výdaje však činily 70 dolarů. V roce 1888 značku převzal farmaceut Asa Griggs Candler, který z ní udělal v roce 1892 obchodní společnost.
Kvartální tržby mírně zklamaly, poklesly o 1,4 procenta na částku 12,57 miliardy dolarů a nepřekonaly tak konsensus trhu 12,83 miliardy dolarů. Coca-Cola hospodařila v druhém čtvrtletí s čistým ziskem 2,6 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 3 procenta.
Vývoj akcií Coca-ColaVývoj akcií Coca-ColaVývoj akcií Coca-Cola | Yahoo Finance