Coca-Cola zvýšila zisk o téměř 20 procent na 3,1 miliardy dolarů

Coca-Cola

Coca-Cola Zdroj: Coca-Cola

Americká společnost Coca-Cola, která je největším světovým výrobcem nealkoholických nápojů, ve druhém čtvrtletí zvýšila zisk o téměř 20 procent na 3,11 miliardy dolarů (77,2 miliardy korun). Hospodaření společnosti podpořily nižší náklady a koupě podílu ve výrobci energetických nápojů Monster Beverage.

Bez zahrnutí mimořádných položek zisk činil 63 centů na akcii. Překonal tak odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 60 centů na akcii. Čisté příjmy se o tři procenta snížily a dosáhly 12,16 miliardy USD, rovněž ale překonaly očekávání. Objem prodeje stoupl o dvě procenta.

Společnost ve čtvrtletí zvýšila ceny, aby tak vyrovnala negativní dopad růstu dolaru. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů, akvizic a prodeje majetku příjmy o čtyři procenta vzrostly. Coca-Cola považuje letošní rok za transformační. Firma pracuje na oživení prodeje, protože zákazníci se odklánějí od sycených nápojů, jako je Coca-Cola a Sprite, a dávají přednost zdravějším alternativám, například čajům a ovocným džusům.

Firma současně uvedla, že letos koupí zřejmě o něco méně vlastních akcií, než původně počítala. Nově chce letos nakoupit akcie za dvě až 2,5 miliardy USD, zatímco původně předpokládala, že by mohla koupit akcie až za tři miliardy USD.