Čtvrtletní zisk Procter & Gamble klesl kvůli silnému dolaru skoro o třetinu

Výrobky Procter and Gamble

Výrobky Procter and Gamble Zdroj: ctk/AP

Čtvrtletní zisk americké společnosti Procter & Gamble, která je největším výrobcem spotřebního zboží na světě, klesl téměř o třetinu na 2,4 miliardy dolarů (59 miliard korun). Hospodářské výsledky podniku negativně ovlivnil silný kurz dolaru.

Tržby společnosti ve druhém finančním čtvrtletí končícím 31. prosince klesly o více než čtyři procenta na 20,16 miliardy dolarů. Firma navíc předpověděla, že v celém finančním roce se tržby kvůli silnému dolaru sníží o tři až čtyři procenta.

Procter & Gamble vytváří zhruba dvě třetiny tržeb mimo Spojené státy, silný dolar však hodnotu zahraničních příjmů po přepočtu snižuje. Dolar loni vůči koši ostatních předních měn posílil o téměř 13 procent.

Společnost uvedla, že hodlá negativní dopady silného dolaru kompenzovat snižováním nákladů a zvyšováním cen. Akcie podniku po zveřejnění výsledkové zprávy oslabily o tři procenta.

Firma Procter & Gamble je známá například pracími prášky Ariel a Tide, plenkami Pampers, holicími potřebami Gillette nebo produkty zubní hygieny Crest. Své výrobky prodává ve více než 180 zemích světa a výrobní základny má ve zhruba 80 zemích. V roce 1991 Procter & Gamble koupil závod Rakona v Rakovníku, kde vyrábí mimo jiné prací prášky a prostředky na mytí nádobí.