CzechTourism zvažuje návrat do Rakouska

CzechTourism, cykloturistika, ilustrační foto

CzechTourism, cykloturistika, ilustrační foto Zdroj: CzechTourism

Státní agentura pro podporu cestovního ruchu CzechTourism uvažuje o tom, že rozšíří svoji stávající síť zahraničních zastoupení. Mezi zeměmi, které má vytipovány, jsou i ty, které v minulosti poněkud neuváženě opustila – například Rakousko. Deníku E15 to potvrdil šéf agentury Rostislav Vondruška. „Takové plány existují, i když v tomto roce určitě realizovány nebudou. Na pořadu dne je užší spolupráce s Českými centry,“ doplnil Vondruška.

Kromě Rakouska vidí šéf CzechTourism velký potenciál také například v Jižní Koreji a Rusku, kde lze ale kvůli mezinárodním sankcím očekávat propad zájmu o turistiku. Jen ruští turisté u nás podle propočtů CzechTourism ročně utratí 21 miliard korun.

Zahraniční pobočky CzechTourismu prošly poslední vekou reorganizací loni. Uzavřeno bylo zastoupení ve Frankfurtu, Vídni a Kyjevě, nově se naopak otevřela kancelář v Los Angeles, Šanghaji, Soulu a Hongkongu. Celkem tak ve světě Česko jako turistickou destinaci propaguje 21 kanceláří – mimochodem stejný počet zastoupení má i rakouská centrála Österreich Werbung.

Další změny ve struktuře CzechToursimu, který je příspěvkovou organizací ministerstva pro místní rozvoj, se chystají napřesrok. Po deseti letech ve funkci šéfa agentury Vondruška končí, k 1. lednu 2015 by ho v křesle ředitele CzechTourismu měla nahradit Monika Palatková.