CzechTrade plánuje nové zahraniční zastoupení v Seattlu a Lagosu

Czech Trade

Czech Trade Zdroj: CTK

Státní agentura CzechTrade plánuje otevřít ke konci letošního roku zahraniční kancelář v americkém Seattlu. Půjde o druhou pobočku v USA po Chicagu. Zvažuje také o novém zastoupení v nigerijském Lagosu, kam se vzhledem k bezpečnostní situaci v zemi koncentruje obchod. Do pěti let by síť zahraničních zastoupení mohla dosáhnout 65. Agentura se chce v budoucnu také intenzivněji zaměřit na podporu malých a středních podniků. Uvedl to ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Letos agentura otevře nová zastoupení v indickém Bangalore a v Singapuru. CzechTrade nedávno otevřel pobočky v Ázerbájdžánu, posiluje svoji přítomnost v Číně a jihovýchodní Asii, Turecku a SAE. Nejvytíženější zahraniční kanceláří CzechTrade je Německo. Agentura má nyní 46 zahraničních poboček. „Já vidím ten optimální stav mezi 60 a 65 kancelářemi. Hovořím o horizontu pěti let. To je to, co vidím dnes, abychom saturovali tržní příležitosti, které máme na trhu,“ řekl Doležal.

Čeští exportéři v loňském roce prostřednictvím proexportní agentury CzechTrade uskutečnili 103 úspěšných vývozních případů v hodnotě převyšující 6,8 miliardy korun. Více než 90 procent z této částky připadalo na obchod s Ruskem. Přestože počet úspěšných případů meziročně klesl o jedno procento, celková hodnota zprostředkovaných kontraktů vzrostla téměř čtyřnásobně. V roce 2013 dosahovala 1,75 miliardy korun.

CzechTrade v loňském roce zrealizoval 1559 placených zakázek pro 909 firem. Počet zakázek se tak meziročně zvýšil zhruba o desetinu. Tržby agentury se proti roku 2013 zvýšily o 18 procent na 29 milionů korun.