DameJidlo.cz nemá v dohledu konkurenta, přesto prodělalo desítky milionů

Auta firmy DámeJídlo.cz

Auta firmy DámeJídlo.cz Zdroj: DameJidlo.cz

Lídr trhu s rozvozem pokrmů z restaurací DameJidlo.cz pokračuje v hledání cest k ziskům. Červená barva svítí ve výsledovce firmy i za loňský rok. Letošek by už měl být lepší.

Za minulý rok služba prodělala 53 milionů korun. Tržby firmy naopak skokově rostou. Loni téměř o dvojnásobek na 120 milionů, vyplývá z výroční zprávy firmy.

“Letos očekáváme hospodářský výsledek okolo nuly, přičemž investice budou ještě vyšší než vloni,” sdělil E15.cz generální ředitel společnosti Jan Matějů. Jeho předchůdce Lukáš Uhl prodělky zdůvodňoval hlavně investicemi, například do marketingu a reklamy.

DameJidlo.cz má přitom na trhu pohodlnou pozici jedničky. V dohledu totiž není žádný velký konkurent. Když na začátku roku do firmy vstupoval německý obr Delivery Hero, koupil v tuzemsku rovnou i menší službu JídloTeď.

U počátků DameJidlo.cz byl internetový podnikatel Tomáš Čupr a investiční skupiny Miton a Enern. Tedy podobná parta, která je například za úspěšným projektem Slevomat.cz. V současnosti spolu rozvíjí hlavně e-shop s potravinami Rohlik.cz.

Boj o světový trh

Původem německá služba Delivery Hero vznikla v roce 2011. Postupně získala od investorů 1,4 miliardy dolarů. Společnost již operuje na desítkách světových trhů a má více než tři tisíce zaměstnanců.

Delivery Hero bojuje o globální nadvládu nad trhem s rozvozem jídla hlavně s konkurenčními službami Just Eat a Takeaway.com. Poslední zmíněný konkurent pocházející z Nizozemska očekává přehoupnutí do černých čísel letos. V případě britské společnost Just Eat se v tomto roce čeká provozní profit kolem 104 milionů liber.