Danone nakonec neprodá svoji divizi zdravotnické výživy

Danone

Danone

Francouzský potravinářský gigant Danone si ponechá svoji divizi zdravotnické výživy. Firma tak ve svém prohlášení ukončila měsíce spekulací o tom, že se snaží svoji nejmenší divizi prodat, aby získala peníze pro nové akvizice.

Danone, která je největším světovým výrobcem jogurtů, uvedla, že považuje divizi za klíčovou součást své strategie růstu. Divize vyrábí třeba potravu určenou pro výživové sondy nebo výživu pro alergiky, přestárlé a vážně nemocné. Hodnota divize se odhaduje na čtyři až pět miliard eur (110,3 miliardy až 137,9 miliardy korun).

„Každá z našich hlavních obchodních činností - čerstvé mléčné produkty, voda, výživa pro nejmenší děti a zdravotnická výživa - má svoji roli,“ prohlásil generální ředitel Emmanuel Faber.

Analytik: Danone zřejmě nedostala částku, kterou chtěla, a zdráhá se učinit velké odpisy majetku, který je účetně oceněn na 4,5 miliardy eur

Firma současně mírně upravila svůj výhled hospodaření a uvedla, že očekává zisk spíše na dolním konci svého původního odhadu. Podle analytiků není zpráva žádným překvapením.

Danone získala divizi zdravotnické výživy v rámci převzetí nizozemského výrobce dětských potravin a výživy Numico za 12,3 miliardy eur v roce 2007. Tržby divize loni činily 1,3 miliardy eur a na tržbách celé skupiny se podílely 6,3 procenty. Prodej divize by pomohl Danone zaměřit se na potraviny pro děti, mléčné výrobky a balenou vodu a expanzi na rozvíjejících se trzích, která má pomoci vyrovnat slabší růst v Evropě.

„Danone podle našich odhadů zřejmě nedostala částku, kterou chtěla, a zdráhá se učinit velké odpisy majetku, který je účetně oceněn na 4,5 miliardy eur,“ řekl agentuře Reuters analytik firmy Kepler Cheuvreux Jon Cox. Někteří analytici však vyjádřili nad zprávou úlevu, protože podle nich to naznačuje, že firma neplánuje v nejbližší době velké výdaje a velké akvizice.