Deutsche Telekom se chystá propustit až 1600 zaměstnanců

T, T-Mobile, Deutsche Telekom

T, T-Mobile, Deutsche Telekom

Německý telekomunikační gigant Deutsche Telekom prý plánuje v příštích čtyřech letech propustit až 1600 zaměstnanců bonnského ústředí firmy. Propouštění se má týkat hlavně středního a vyššího managementu. Krok je součástí širšího plánu úspor, společnosti ale zároveň hrozí vysoké náklady na proplácení odstupného. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na mluvčího firmy Christiana Schwolowa.

Deutsche Telekom prý plánuje do roku 2015 každý rok propustit zhruba 400 zaměstnanců. Postupně tak chce vylepšit ziskovost firmy. Úspory by měly vynést stovky milionů eur.

Podle deníku Handelsblatt ale předtím telekomunikační společnosti hrozí, že bude muset na odstupném vyplatit dohromady až 400 milionů eur (přes 9,5 miliardy korun).

Čistý zisk firmy v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesl o více než třetinu. Tržby z pevných linek klesají a v sektoru internetu a mobilních služeb je tvrdá konkurence. DT také plánuje omezit své působení v zahraničí. V březnu firma oznámila, že prodá svou americkou mobilní divizi T-Mobile USA za 39 miliard dolarů (téměř 650 miliard korun) firmě AT&T.

Deutsche Telekom podniká také v České republice a na Slovensku. Firma je většinovým akcionářem českého telekomunikačního operátora T-Mobile a slovenského Slovak Telekom.