Do Prahy může přijít hračkářská legenda Hamleys

Hamleys

Hamleys Zdroj: Jin Zan, CC BY SA 3.0, wiki

V Praze na dohled od Můstku se v secesním paláci architekta Osvalda Polívky možná ještě letos otevře první velká prodejna s hračkami Hamleys. Pro nejstarší hračkářství světa původem z Velké Británie to bude v Česku premiéra. V relativně nedávno opravené budově nazvané City Palais předloni zkoušel štěstí rakouský Julius Meinl s konceptem prémiových potravin. Po několika měsících ale kvůli nezájmu zákazníků zavřel krám.

„City Palais je jednou z několika lokalit regionu střední Evropy, na které máme nabídku,“ řekl podnikatel Pavel Čmelík, držitel licence Hamleys pro středoevropský region. Pražské ulici konkuruje jakožto možná lokalita pro jedno z nejznámějších hračkářství ještě například Vídeň.

Čmelík, který do Česka přivedl například značku pánských košil T. M. Lewin, má s Hamleys velké plány. Původně chtěl otevřít jen po jednom obchodu v Praze a v Brně. „Nicméně v souvislosti s momentálním vývojem na trhu diskutujeme s našimi partnery možnosti změny obchodního modelu tak, abychom mohli otevřít několikanásobně více obchodů. Věříme, že současná konsolidace klíčových hráčů na trhu sníží v některých lokalitách kvalitu nabídky pro zákazníky, čehož bychom chtěli využít,“ sdělil byznysmen.

Šéf retailu v poradenské firmě CBRE Tomáš Beránek považuje příchod Hamleys za dobrou zprávu pro celý trh. Hlasy přímo z branže, která se vyznačuje nízkými maržemi a velkou konkurencí, ale současně říkají, že nový hráč to nebude mít jednoduché. „V centru Prahy budou platit vysoký nájem. Ale současně si nebudou moci dovolit mít vyšší ceny než ostatní. Prorazit tedy budou moci jen nějakou službou navíc,“ uvedl jeden z významných obchodníků s hračkami, který si nepřál být jmenován.