Drogistický trh roste krizi navzdory

Drogerie Dm

Drogerie Dm Zdroj: E15

Tuzemské drogistické řetězce určitě nezažívají špatné časy. Tržby mají výrazně větší než před krizí, počet kohoutů na jednom smetišti se navíc loňským bankrotem německého Schleckeru zmenšil.

Skokanem roku se stala skupina p.k. Solvent, která provozuje drogistický řetězec Teta. Její konsolidované tržby se v loňském roce zvýšily o devatenáct procent na 5,4 miliardy korun, a dosáhly tak úrovně dosud největšího řetězce dm drogerie. Třetí největší hráč v oboru Rossmann loni zvýšil tržby o šest procent na 2,7 miliardy. „Uplynulé čtyři roky byly pro naši společnost historicky nejúspěšnější. Dokázali jsme zvýšit prodej o čtrnáct procent a rozšířili jsme prodejní plochy o osmnáct procent,“ uvedl jednatel společnosti Rossmann. Z hlediska provozního zisku to byl ale právě Rossmann, který rostl nejvíce, a to o 67 procent

na zhruba 46 milionů korun. Pravdou však je, že tento řetězec má současně nejbídnější ziskovou marži 1,7 procenta. Podíl provozního výsledku na tržbách u p.k. Solventu a dm drogerie se pohybuje kolem pěti procent, což jim už zaručuje zisky v nižších stovkách milionů.

Tržby nejvetších drogistických retezcuTržby nejvetších drogistických retezcu | E15

Z hlediska dalšího vývoje budou chtít určitě všichni hráči dál upevňovat svou pozici. Nejviditelněji se o to snaží Teta z p.k. Solventu vlastněného Martinem Moravcem a Radko Graclíkem. Po akvizici tuzemské sítě Schleckeru letos odstartovala rozsáhlou rekonstrukci svých prodejen, do níž jen letos investuje čtvrt miliardy korun. Cílem přeměny je právě postavit se zahraničním konkurentům typu dm drogerie nebo Rossmann.