E-shopy si letos z maloobchodu ukousnou téměř desetinu

Internetový obcho, ilustrační foto

Internetový obcho, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Podíl internetových obchodů na maloobchodních tržbách by letos měl v Česku dosáhnout 9,2 procenta, očekává Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Loni to bylo 8,1 procenta. V prvním pololetí Češi utratili v e-shopech 41 miliard korun, meziročně o 18 procent víc. Ukazují to aktuální data srovnávače cen Heureka.cz.

„Výsledky české e-commerce v prvním pololetí odpovídají našim optimistickým předpokladům. Češi již nenakupují na internetu pouze nejdražší zboží, ale také zboží běžné denní spotřeby,“ uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. Důvěra českých zákazníků k internetovým obchodům podle něj nadále roste a ty jsou již nedílnou součástí nakupovacích návyků.

Nejvíce se zvýšily on-line prodeje v kategoriích kosmetika, zdraví a lékárna, potraviny a vzrostl také zájem o nákup oblečení on-line. „Každoročně je první polovina roku slabší než ta druhá, která vrcholí v čase vánočních nákupů. Teprve ty ukážou, jak moc úspěšný byl celý rok,“ dodal ředitel Heureky Tomáš Braverman.

Z možností platby je stále nejpopulárnější dobírka, která je českým fenoménem. Preferuje ji letos 35 procent zákazníků, o tři procentní body meziročně méně. Bankovním převodem platí stále devět procent lidí, platební kartu preferuje 17 procent.

Obrat nákupů z mobilů a tabletů letos překročí desetiprocentní podíl. „Stále sledujeme, že segment mobilních nákupů neustále roste. Objemy nákupů i podíly návštěvnosti se zvyšují a korespondují s tím, jak prodejci vylepšují své mobilní stránky a pracují na mobilních nebo responzivních webech svých obchodů,“ dodal Braverman.

Celkem podle odhadu asociace prodej zboží a služeb přes internet letos v Česku překročí 130 miliard korun. Trh e-commerce v Evropě letos přesáhne půl bilionu eur, v přepočtu 13,5 bilionu korun.