Elektronická evidence tržeb začne u restaurací, pak budou na řadě obchody

Pokladna

Pokladna Zdroj: E15

Elektronická evidence tržeb, která má v Česku omezit daňové úniky, by se v roce 2016 měla zavádět postupně, hned od ledna pro stravovací a ubytovací služby, od dubna pro obchodníky a od července pro ostatní typy služeb. Ministerstvo tak částečně vyšlo vstříc požadavku Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP).

Detailně má být náběh systému popsán v zákoně o evidenci tržeb, který je nyní těsně před dokončením.

„Od 1. ledna 2016 by měly evidenci podléhat restaurační, stravovací a ubytovací služby, od 1. dubna 2016 pak maloobchod/velkoobchod a následně od 1. července 2016 ostatní činnosti, například kadeřníci, obuvníci, svobodná povolání a tak dále,“ sdělil Deníku mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Ministerstvo financí podle Ležatky věří, že postupným zavedením evidence tržeb poskytne malým a středním podnikatelům dodatečný čas na přípravu. AMSP spuštění dálkového on-line dohledu nad tržbami pro drobné služby, jako jsou kadeřnice, truhláři nebo třeba veterináři, chtěla odložit minimálně o jeden rok.

Platby pod kontrolou

Zavedení elektronické evidence tržeb má v ekonomice snížit nebo dostat pod kontrolu platby v hotovosti. Systém by měl omezit takzvanou šedou ekonomiku, která v Česku tvoří přibližně 16 až 20 procent hrubého domácího produktu, tedy asi 600 miliard korun, uvedla nedávno náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Stát platbou bez dokladu přichází o daňové příjmy z DPH.

AMSP v polovině října uvedla, že pokud ministerstvo financí neoznámí technické řešení elektronické evidence tržeb do konce letoška, pak od roku 2016 není šance opatření zavést. Podle analýzy asociace by náklady na zavedení systému mohly u jednotlivých obchodníků a živnostníků činit od dvou do 30 tisíc korun.