Embargo zdražuje Rusům potraviny, ceny rostou o desítky procent

V některých oblastech Ruska rostou ceny potravin a experti tvrdí, že ruské embargo na dovoz vybraných západních potravin podle všeho situaci zhoršuje. Podle šéfa pro hospodářskou politiku petrohradské vlády Anatolije Kotova stouply ceny vepřového o 23,5 procenta a kuřecího o 25,8 procenta.

Na ostrově Sachalin a ve vzdáleném východoruském Přímořském kraji stouply od 7. srpna ceny potravin více než ve velkých městech na západě Ruska. Na Sachalinu podle tamního činitele Nikolaje Borisova zdražil sýr o desetinu a maso o 15 procent. Překonala je však cena kuřecích stehen, která stoupla o 60 procent. V Přímořském kraji prý stouply ceny některého masa o 26 procenta a o 40 procent zdražily ryby.

Ekonomka Nina Odingová z petrohradského Leonťjevova střediska „nevhodné úsilí státu nějak regulovat tvorbu cen“ kritizovala. Tyto snahy podle ní zkrachovaly v sovětské éře, kdy zboží jednoduše zmizelo z pultů, i v Rusku v 90. letech minulého století.

Věří v brzký konec zákazu

„Máme namířeno k omezené volbě, monopolističtějším sklonům; ceny porostou - a my už pozorujeme začátek tohoto procesu,“ sdělila podle BBC podnikatelskému webu RBK. Ruský zákaz pokrývá řadu potravin dovážených ze Západu.

U některých kategorií jako je alkohol, dětská výživa, káva nebo olivový olej ale platí výjimky. Embargo je odvetou za americké a evropské protiruské sankce, které jsou namířeny na přední ruské činitele a důležité sektory ekonomiky jako energetika a finance.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv uvedl, že neočekává, že omezení dovozu potravin povede k nárůstu cen nebo k nedostatku v obchodech. Zároveň ale řekl, že doufá, že zákaz, který byl zaveden na jeden rok, nepotrvá moc dlouho.