EU chce přenos čísla za den. ČTÚ to nevzrušuje - stačí prý 14 dnů

Klasické SIM karty čeká podle asociace GSMA konec.

Klasické SIM karty čeká podle asociace GSMA konec.

Evropská unie navrhuje bleskový přenos telefonních čísel mezi mobilními operátory do 24 hodin. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ale operátory nikam netlačí, lhůty v Česku jsou v týdnech. Nyní navrhl zkrácení termínu na "jen" 14 pracovních dní.

V rámci vylepšování pozic zákazníků a zvyšování konkurenčního prostředí se EU snaží stáhnout proces přenosu čísla z jedné sítě do druhé na co nejkratší možnou dobu, ideálně na jeden den. Žádné takové pravidlo zatím neexistuje, nicméně Evropská komise se touto problematikou zabývá.

Zrychlení přenosu čísel navrhuje také český regulátor. Místo hodin se ale stále pohybuje v řádu dnů, resp. týdnů. Vyplývá to z koncepce přenositelnosti telefonních čísel, kterou ČTÚ zveřejnil.

Celková lhůta pro přenesení mobilního telefonního čísla je nyní stanovena na 14 pracovních dní po uvolnění čísla. ČTÚ navrhuje zkrátit celkovou dobu pro přenesení mobilního telefonního čísla z maximálních 28 pracovních dní od zadání objednávky na přenesení čísla na 14 pracovních dní s možností dohody na pozdějším termínu.

Průměrná doba přechodu mezi dvěma operátory podle EU:Průměrná doba přechodu mezi dvěma operátory podle EU.Průměrná doba přechodu mezi dvěma operátory podle EU. | mobilmania.cz

Pozdější datum a čas přenesení ale nesmí překročit dobu 30 pracovních dní od zadání objednávky. Možnost domluvit se na pozdějším datu a čase přenesení je ponechána například pro případy smluv na dobu určitou, kdy se z důvodu plynulého přechodu může účastník domluvit s přejímajícím operátorem na pozdějším datu a čase přenesení.

Takto zkrácená celková doba pro přenos mobilního telefonního čísla je podmíněna zkrácením doby procesu určeného pro doručení výpovědi smlouvy od účastníka opouštěnému operátorovi z deseti pracovních dnů na pět pracovních dnů.

Další podmínkou pro úpravu celkové doby pro přenesení mobilního telefonního čísla je zkrácení doby po uvolnění mobilního telefonního čísla opouštěným operátorem, kdy se účastník s přejímajícím operátorem domluví na konečném datu a čase přenesení a kdy dojde k přenesení čísla.

Návrh musí ještě projít legislativním procesem, platit by mohl už příští rok. Zrychlení procesu přenosu zaměstná nejen operátory, kteří budou muset urychlit dílčí procesy, ale také zákazníci nesmí otálet s nahlášením výpovědi u stávajícího operátora, aby nedocházelo k vypršení platnosti přenosových kódů.

Na tuzemském trhu evidují operátoři zhruba 13 milionů aktivních čísel. Průměrný měsíční churn, neboli počet zákazníků, kteří přestanou používat služby operátora a odcházejí či ruší služby, se na našem trhu pohybuje v rozmezí mezi jedním až dvěma procenty.