Evropská tabáková politika údajně zvyšuje riziko růstu kriminality

cigarety, tabák

cigarety, tabák

Nová studie, kterou dnes zveřejnilo Společné výzkumné centrum zabývající se nadnárodním zločinem Transcrime, varuje, že varianty politiky, o nichž v současné době uvažuje Evropská komise v rámci revize směrnice o tabákových výrobcích, s sebou nesou významné riziko zvýšení kriminality a ilegálního obchodu s tabákovými výrobky.

Zpráva Transcrime využívá metodiku posuzování rizik zločinnosti, která hodnotí příležitosti ke zločinům, jež nezáměrně vytváří regulace. Tuto metodiku považuje za standardní i Evropská komise. Po analýze obsahu chystaných změn Směrnice o tabákových výrobcích identifikovalo výzkumné centrum Transcrime tři základní rizikové body: jednotné balení tabákových výrobků, zavádění principu „znečišťovatel platí“ a zákaz vystavování tabákových výrobků v místě prodeje. Ve všech případech jde o faktory, které podle Transcrime pravděpodobně způsobí nárůst kriminality v Evropě.

„Posouzení rizik zločinnosti, které jsme provedli, ukázalo, že některé varianty politiky, o nichž Evropská komise uvažuje, s sebou nesou významná rizika vzniku příležitostí k nezákonnému obchodu s tabákovými výrobky. Zejména existuje vysoké riziko, že opatření jako jednotné balení mohou zvýšit míru padělání tabákových výrobků a způsobit, že pro zákazníky bude obtížné odlišit zákonné výrobky od nezákonných,“ uvedl autor zprávy, profesor Ernesto Savona.

Dostupné informace o aktuálně probíhajícím posuzování dopadů revize směrnice o tabákových výrobcích naznačují, že evropské Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO) potenciálním dopadům revize na nezákonný obchod s tabákovými výrobky téměř nevěnuje pozornost.

„Navzdory vlastním pokynům tvůrci politik na evropské úrovni jen málokdy berou při navrhování nových právních předpisů v úvahu jejich vliv na riziko zločinnosti. A zdá se, že tuto skutečnost potvrzuje i revize směrnice o tabákových výrobcích, kterou DG SANCO připravuje,“ prohlásil profesor Savona.

Ve své zprávě středisko Transcrime zdůrazňuje, že je třeba provést další výzkum a že Evropská komise musí věnovat pozornost posouzení dopadů navrhovaných opatření v oblasti tabákové politiky mimo jiné i na zločinnost, přičemž tento aspekt byl dosud všeobecně přehlížen.

„Právní předpisy by měly být důkladně posouzeny ve vztahu k riziku tvorby příležitostí pro zločince. Víme, že už dnes nezákonný obchod představuje pro legální trh s tabákovými výrobky v EU mimořádné ohrožení, a proto je třeba této otázce věnovat ještě větší pozornost při zavádění nových politických opatření, která se trhu s tabákem dotýkají,“ uzavírá profesor Savona.