Exmanažer Microsoftu chce rozjet marihuanový řetězec ve stylu Starbucks

marihuana, ilustrační foto

marihuana, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Bývalý manažer společnosti Microsoft chce vytvořit první celostátní americkou značku na prodej a distribuci marihuany. Svůj byznys zatím rozjíždí skromně: ve třech amerických státech prý shání lékárny prodávající konopí pro léčebné účely. Doufá ale, že časem bude moci legálně dovážet konopí z Mexika a prodávat ho pro rekreační účely.

Jamen Shively, který měl v americké softwarové firmě Microsoft na starost firemní strategii, se chce stát lídrem na trhu s marihuanou. Věří, že z prodeje konopí se může stát byznys podobný tomu, který provozuje kavárenský řetězec Starbucks. Jen místo kávy bude prodávat konopí.

„Je to obrovský trh, který čeká na svojí značku,“ řekl Jamen Shively o marihuanovém byznysu na tiskové konferenci v Seattlu. „Rádi bychom z něho získali aspoň 40 procent,“ dodal. Pětačtyřicetiletý Shively pro svůj „startup“ zatím hledá investory, kteří by do něho vložili 10 milionů dolarů.

Prodej a držení marihuany v USA zatím ještě stále zakazuje federální zákon. Dva státy, Washington a Colorado, ale už povolili užívání této drogy pro rekreační účely a dalších 18 států jich uzákonilo její zdravotní používání. Konopí chce Shively v budoucnu dovážet z Mexika.

Shively má na své straně vlivného podporovatele - bývalého mexického prezidenta a obhájce dekriminalizace marihuany Vicenta Foxe. Fox byl také přítomen na tiskové konferenci v Seattlu, ale finančně se prý na projektu nepodílí. Shively doufá, že mu Fox pomůže jako poradce.

„Jaký rozdíl mít tu vedle sebe Jamena místo Chapo Guzmana,“ řekl na konferenci Fox. Bývalý prezident Mexika narážel na to, že by raději prodával marihuanu legálně, než viděl mexického drogového bosse obchodovat s ní nezákonně. Podle odhadů OSN má marihuanový byznys celosvětově obrat 142 miliard dolarů.

Shively si je vědom, že jeho plán zatím nejde dohromady s americkým federálním zákonem. Proto chce začít s autorizovanými prodejnami konopí pro léčebné účely ve státech, kde mu nehrozí konflikt se zákonem.

Expert na marihuanu ze státu Washington Mark Kleiman je k plánům Shivelyho skeptický. „Je pro mě těko pochopitelné, jak může někdo vážně uvažovat o vstupu do marihuanového byznysu, který je proti federálnímu zákonu a současně veřejně vyhlásit svůj záměr porušit zákon,“ řekl agentuře Reuters Kleiman, profesor z Kalifornské university v Los Angeles.
Zástupce státu Washington Reuven Carlyle, demokrat, který předsedá finančnímu výrobu, však považuje Shivelyho plán za slibný. Jakékoli odvětví, které vystoupí ze stínu, usnadní úřadům práci, argumentuje Carlyle.

Shively tvrdí, že už vlastní práva na provoz Northwest Patient Resource Center, zdravotnického centra, které podává marihuanu pro zdravotní účely. Je prý blízko k převzetí dalšího centra v Coloradu a dalších dvou ve státě Washington a Kalifornie.