Favorité selhávají. Sázkové kanceláře mají žně díky překvapivým výsledkům

Zklamaní hokejisté Kanady po úvodní porážce na MS od Lotyšska

Zklamaní hokejisté Kanady po úvodní porážce na MS od Lotyšska Zdroj: Profimedia.cz

Masér Zdeněk Šmíd (vlevo) při zápase české hokejové reprezentace
Kartonoví fanoušci v hledišti stadionu v Rize
Kartonoví fanoušci v hledišti stadionu v Rize
Velká lotyšská radost po výhře nad Kanadou znamenala smutek pro sázkaře
Další šok pro sázející. Švédsko padlo v zápase s Dánskem
7
Fotogalerie

Start mistrovství světa v hokeji těší nejen hokejové fanoušky, ale rovněž sázkové kanceláře. Podobnou vlnu překvapujících výsledků v posledních letech nezažily.

Prvním šokem byla prohra Kanady s Lotyšskem 0:2, následovala porážka Švédů s dánským týmem, prohra Finska na samostatné nájezdy s Kazachstánem a k tomu je nutné přičíst tři porážky javorového listu a rovněž i remízu v běžné hrací době českého týmu s Běloruskem. 

„Selhání favoritů sázející netěší, zatím jsou, co se mistrovství světa týče, v minusu. Přitom hokejový šampionát bývá obvykle tou sportovní událostí, kdy sázkaři bookmakery dokážouo porazit,“ uvádí mluvčí Chance Markéta Světlíková s tím, že si sázející mohou ještě skóre vylepšit. 

Podobně se vyjadřují i další sázkovky. „Naší optikou to zatím vypadá příznivě, ale zajíci se počítají až po honu,“ dodává Petr Šrain, mluvčí sázkové kanceláře Fortuna. Konkrétní sázkové kanceláře příliš nejsou. 

Letos tak na rozdíl od minulého šampionátu v roce 2019 (loni se mistrovství světa nekonalo kvůli koronaviru) vítězí sázkové kanceláře. Přede dvěma lety naopak první zápasy přály sázejícím, když důvodem byly zejména úspěchy české reprezentace. V té době sázkové kanceláře byly výrazně sdílnější a uváděly, kolik sázející vyhráli.

I přes řadu pokračujících omezení by však mohl letos padnout rekord v objemu sázek na hokejové mistrovství. „V roce 2019 se u Chance vsadilo okolo 180 milionů korun. K dnešní půlnoci evidujeme sázky za 54 milionů korun, což je v porovnání s minulým šampionátem – 47 milionů – lehký nárůst,“ říká Světlíková a pokračuje: „Sázkaři jsou natěšení na letošní druhou největší sportovní akci, takže lze očekávat, že rekord v objemu sázek letos padne. Nárůst by mohl být okolo deseti procent.“

Lídr tuzemského trhu Tipsport očekává přinejmenším srovnatelný zájem se šampionátem v roce 2019, kdy se v sázkách protočila téměř jedna miliarda korun. Fortuna tehdy přijala sázky za přibližně 570 milionů korun. „Jde o první skutečně velkou sportovní akci po koronavirové pauze, proto věříme, že bychom dílčího nárůstu mohli dosáhnout. Objem přijatých sázek v ČR očekáváme okolo 600 milionů korun,“ doplňuje Šrain.

Zmíněné tři sázkové kanceláře ovládají okolo devadesáti procent trhu. Celkem by se proto tržby všech sázkovek na tuzemském trhu mohly pohybovat okolo dvou miliard korun.

Hokejový šampionát ale pomáhá nejen sázkovým kancelářím. Češi totiž více utrácejí rovněž za televize. „Za poslední týden vzrostla poptávka po televizích o čtyřicet procent, největší zájem je o větší televize s uhlopříčkami od 139 centimetrů,“ uvádí mluvčí Datartu Eva Kočicová.