FIFA má prvního velkého čínského sponzora, další budou brzy následovat

Wang Ťien-lin (vlevo) a Gianni Infantino při podpisu smlouvy.

Wang Ťien-lin (vlevo) a Gianni Infantino při podpisu smlouvy. Zdroj: ctk

Společnost Dalian Wanda se stala prvním čínským sponzorem mezinárodní fotbalové federace FIFA. Její předseda, nejbohatší Číňan Wang Ťien-lin, prohlásil, že další firmy z jeho země budou následovat. Jedním z cílů velkých investic do světového fotbalu, které se prostřednictvím Slavie Praha dotkly i českého fotbalu, je uspořádání mistrovství světa v Číně.

FIFA, která podepsala s čínskou společností smlouvu do roku 2030, získala prvního velkého sponzora za poslední tři roky. Už dříve s ní ukončily spolupráci společnosti Sony a Emirates. V nejvyšší partnerské skupině, kam se Wanda zařadila, figurují ještě Adias, Coca-Cola, Gazprom, Huyndai a Visa. Zároveň se jedná o první velký úspěch nového předsedy FIFA Gianni Infantina.

„Doufáme, že tento kontrakt bude znamenat velkou příležitost pro čínský fotbal a pro rozvoj našeho byznysu v tomto odvětví,“ těší se Wang, který zároveň dodal, že další čínské společnosti se budou angažovat jako partneři FIFA. Jedna z nich by tak mohla učinit „během velice krátké doby“, další do roka. Nejbohatší Číňan, jehož majetek podle Forbesu dosahuje na 30,8 miliard dolarů (asi 740 miliard korun), však konkrétní nebyl.

Wang věří, že příliv čínských peněz do světového fotbalu pomůže snahám Číny uspořádat mistrovství světa. Podle regulí FIFA by se tak mohlo stát nejdříve v roce 2030, tedy v době, kdy vyprší současná dohoda s Dalian Wanda.

Skupina Wanda, která má dvacetiprocentní podíl v předním španělském týmu Atlético Madrid, se kromě sportu realizuje například na trhu s nemovitostmi a hotely a investuje i do zábavního průmyslu. Na začátku března koupila prostřednictvím amerického řetězce kin AMC Entertainment, patřící do konglomerátu, konkurenta Carmike Cinemas s cílem vybudovat největší řetězec kin na světě.

Čínské investice proudí i do českého fotbalu

Čínské investice se dotýkají i českého fotbalu. V září loňského roku vstoupila skupina CEFC majetkově do Slavie Praha, kde získala šedesátiprocentní podíl. Nejstarší český klub tehdy zřejmě zachránila od insolvence. Jen o měsíc později se pak CEFC stala partnerem reprezentace.

CEFC do fotbalu evidentně hodlá investovat další prostředky. Jaroslav Tvrdík, zástupce společnosti pro Evropu, na svém twitterovém účtu uvedl, že se CEFC stane akcionářem vršovické Eden Areny, kde hraje Slavia své domácí zápasy. Čínské společnosti by měl podle jeho slov patřit podíl 70 procent.