Filmaři se bojí odlivu zahraniční produkce. Na pobídky půjde půl miliardy

filmová kamera

filmová kamera Zdroj: E15

Zahraniční filmaři jen za devět měsíců loňského roku utratili za natáčení v Česku 2,63 miliardy korun. To je podle Asociace producentů v audiovizi (APA) o dvě třetiny více než předloni a zároveň nejvíce za posledních deset let. Nárůst je filmaři připisován filmovým pobídkám, které český stát právě kvůli odlivu zahraniční produkce zavedl v roce 2010. Nyní se ale producenti obávají další vlny ztráty zájmu.

„Situace je krizová,“ říká ředitelka Státního fondu kinematografie, který pobídky spravuje, Helena Bezděk-Fraňková. Důvodem je současný systém pobídek, které mají podobu vratky ve výši až 20 procent nákladů utracených za natáčení. Stát na ně sice pro letošní rok vyhradil půl miliardy korun, tvůrci ale dostanou pouze 320 milionů. Zbytek totiž musí použít na doplacení loňských projektů. Jejich tvůrci včetně světoznámého Ridleyho Scotta nedostali slibovaných dvacet procent, ale jen sedm. Podobný scénář se odehraje i letos.

„Nové projekty opět nebude možné alokovat plnými 20 procenty. To znamená, že již podruhé za sebou Česko uvede zahraniční investory filmového průmyslu do stavu nejistoty. Vytváříme tak velmi nestabilní prostředí, které nám brání v konkurenceschopnosti,“ uvádí Bezděk-Fraňková.

Útraty zahraniční filmové produkceÚtraty zahraniční filmové produkce | E15

Fond přitom letos dostal téměř osm desítek žádostí o pobídky, což je zhruba o třicet více než loni. „Pokud se znovu stane, že filmaři místo dvaceti procent opět dostanou sedm, tak to tady můžeme zavřít a odjet do Maďarska či Německa, které mají lepší pobídky,“ souhlasí i šéf představenstva APA Radomír Dočekal.

V Maďarsku například dostanou příslib dvaceti procent vratky rovnou a investoři se nemusí obávat, že to bude méně. „Toto nestabilní prostředí je velmi frustrující pro nás a skvělé pro naši konkurenci,“ míní Dočekal.

Jako příklad projektů, které kvůli nejistému financování místo Česka zvolili jinou zemi. se nejčastěji uvádí nový snímek režiséra Wese Andersona Grandhotel Budapešť, který, jak název napovídá, nakonec vznikl právě v Maďarsku. Tam nyní zamířili i tvůrci fantasy filmu Fallen, kteří se původně chystali v tuzemsku utratit 140 milionů korun.

Řešením by podle filmařů bylo zvýšit částku určenou na pobídky na 800 milionů korun. Stát o tom ale zatím kvůli úsporám v rozpočtu neuvažuje.